300 crnogorskih studenata dobilo stipendije za školovanje u inostranstvu - Volim Podgoricu

300 crnogorskih studenata dobilo stipendije za školovanje u inostranstvu

Broj studenata koji se interesuju za školovanje u inostranstvu je sve veći, a stipendije u koje Ministarstvo prosvjete ima uvid, ove godine je dobilo oko 300 visokoškolaca, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

„Broj studenata koji se interesuje za školovanje u inostranstvu je iz godine u godinu sve veći. Studenti redovno kontaktiraju Ministarstvo prosvjete kada su u pitanju konkursi u koje je Ministarstvo direktno uključeno, jer se prijava studenata vrši preko Ministarstva“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je agenciji MINA saopšteno iz tog resora, studenti iz Crne Gore zainteresovani su prevashodno za zemlje gdje je potrebno znanje engleskog jezika, potom za Italiju, Tursku, Veliku Britaniju, Sloveniju i Hrvatsku.

„S obzirom na to da su programima stipendiranja obuhvaćeni gotovo svi fakulteti, interesovanje studenata je jednako usmjereno na sve studijske programe“, poručeno je iz Ministarstva.

Kako navode, program mobilnosti akademskog osoblja i studenata sprovodi se kontinuirano, s obzirom na to da se konkursi na osnovu multilateralne, bilateralne saradnje i konkursi za stipendije koje nude strane vlade – organizacije objavljuju tokom cijele godine.

„Stipendije u koje Ministarstvo ima uvid, jer je uključeno u prijavljivanje, ove godine je dobilo oko 300 studenata. Treba imati u vidu da se jedan broj kandidata za pojedine programe prijavljuje direktno davaocima stipendija, pa njihov broj nije moguće pratiti“, kazali su iz Ministarstva.

Oni objašnjavaju da program mobilnosti podrazumijeva semestralni studijski boravak od tri do deset mjeseci, ili kraći studijski boravak od jednog do tri mjeseca.

Iz Ministarstva je saopšteno da stipendije, u čijoj raspodjeli učestvuju i predstavnici tog resora, su stipendije Francuske, Belgije (kursevi francuskog jezika), Italije, Mađarske, Japana, Slovačke i Slovenije, dok se za ostale stipendije kandidati prijavljuju direktno stranim donatorima ili ambasadama.

„Što se tiče stipendija stranih vlada koje se odnose na kompletno školovanje, vrlo često se kandidati prijavljuju direktno davaocima stipendija (on-line, ili preko ambasada), ukoliko je tako navedeno u konkursu“, navode iz Ministarstva.

Oni navode i da postoji veliko interesovanje stranih studenata za dolazak u Crnu Goru. „Posebno za studijske boravke kroz CEEPUS program, a najviše je bilo zainteresovanih za Mašinski, Građevinski i Fakultet političkih nauka, potom Pravni i Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore“.

Ministarstvo, kako su rekli, redovno obavještava crnogorske univerzitete o mogućnostima konkurisanja za veliki broj stipendija, za sve akademske nivoe.

„Koje pojedine zemlje, kao što su Ruska Federacija, Francuska, Italija, Belgija – kursevi francuskog jezika, Mađarska, Japan, Slovačka Slovenija, Hrvatska, Kina, Turska koje dodjeljuju godišnje stipendije ili države kao sto su: Grčka, Rumunija, Ukrajina, Poljska, Azerbejdžan i druge koje dojeljuju povremeno stipendije“, dodaju iz tog Vladinog resora.

Kako su rekli iz Ministarstva, aktuelni programi mobilnosti su CEEPUS program (program razmjene studenata iz Centralne Evrope), program bilateralne razmjene sa Slovenijom, program bilateralne razmjene sa Hrvatskom, ERASMUS + EU program mobilnosti (Basileus, Join EU SEE i Sigma), UGRAD-globalni program razmjenes studenata (SAD), IFMSA– Međunarodna federacija udruženja studenata medicine (program mobilnosti za studente Medicinskog fakulteta), stipendije za stručnu praksu.

Aktuelne su i stipendije u okviru interuniverzitetske saradnje, Višegrad program stipendija (alijansa formirana od 4 zemlje iz Centralne Evrope: Češka, Madjarska, Poljska i Slovačka), Go Styria (Program stipendija za student iz Jugoistočne Evrope, formiran u Gracu), DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu čije je predstavništvo u Beogradu, za Srbiju i Crnu Goru).

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com