NARODNI OBIČAJI ZA 14. JANUAR: Djevojke, ako želite da se udate, uradite danas ovo! - Volim Podgoricu

NARODNI OBIČAJI ZA 14. JANUAR: Djevojke, ako želite da se udate, uradite danas ovo!

Pravoslavne crkve koje vrijeme i dalje računaju po starom, julijanskom kalendaru, a to su Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijanska patrijaršija i Sveta Gora Atonska, 14. januara proslavljaju praznik obrezanja Hristovog, zatim spomen na Svetog Vasilija Velikog – jednog od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve, ali i početak nove kalendarske godine.

U rang najznačajnijih hrišćanskih praznika 14. januar svrstan je zahvaljujući spomenu na obrezanje Hristovo, kojem su u osmi dan po rođenju podvrgavana sva jevrejska djeca.

Za ovaj dan vezani su brojni narodni običaji, a neki od njih vezani su za budućnost, odnosno udaju djevojaka.

Na Kosovu se, tako, vjerovalo da djevojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić da prenoći u tuđoj kući, pa će odmah biti isprošena.

Tako, stari pripovijedaju da novo ljeto valja dočekati budan, a da neudate djevojke gataju ukoliko žele da znaju da li će se te godine udati i za koga. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje djevojaka u Bosni: prije svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, stoji u smjeru suprotnom od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, udati se.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com