PODGORICA: “Normal Company”: Kasno da se prekinu radovi na neboderu, rokovi propušteni - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Normal Company”: Kasno da se prekinu radovi na neboderu, rokovi propušteni

Iz kompanije Normal Company je TV VIjesti rečeno da ne vide zašto bi prekinuli radove, zbog protivljenju dijela arhitekata…

Soliter pored hotela Podgorica će biti izgrađen, poručuju iz firme Normal kompany. Do sada su, kažu, već uložili milion i 300 hiljada eura.

“Sada se pojavljuju razna udruženja, uz svo dužno poštovanje prema tim mladim ljudima, čiju energiju i znanje treba poštovati, ali oni su morali da znaju da sve ovo što je prethodilo, mogli su da iskoriste priliku, mogli su da učestvuju u postupku, tada ih nije bilo. Ja danas ne vidim zašto bi mi zaustavljali radove. Imamo građevinsku dozvolu, koja je dobijena u zakonitoj proceduri, pred nadležnim državnim organima. Oni koji žele to da ospore, naravno, imaju pravne mehanizme, vanredna pravna sredstva, tu je inspektor za urbanizam”, kaže za TV Vijesti Mile Gujić, pravnik u “Normal Company”.

Upravo od inspektora za urbanizam u grupi KANA očekuju da djeluje. Navode tri razloga zbog kojih bi trebalo da reaguje.

“To su, da je DUP-om predviđeno manje povećanje izgrađenosti na obali Morače, a ona je povećana sa 35 hiljada na 75 hiljada kvadrata, što znači više nego duplo. Dalje, nije odgovoreno na četiri primjedbe poslije javne rasprave, to jest mi nismo našli dokumenta. I naglasila bih da je građevinskom dozvolom dozvoljena površina 300 metara kvadratnih veća za neboder, nego što je previđeno DUP-om”, navodi Ružica Draganić iz grupe KANA.

Glavni projekat radio je studio “Sintezis” Sonje Jelovac-Radović, a reviziju je radio “Arhitektonski atelje” iz Podgorice Mladena Đurovića. Predstavnik investitora smatra da su učinili sve da zaštite hotel.

“Značaj na vertikalnosti objekta, zašto, upravo da bi se ispoštovao, da bi se sačuvao hotel. Ako bi se postavio objekat paralelno sa hotelom, on bi ga zaklonio, devastirao. Na ovakav način, pokušalo se i mislim da se uspjelo, da se sačuva arhitektonsko rješenje samog hotela Podgorica i njegova vizura, kao i plato za pristup. Ali ovdje je riječ da uopšte nije trebalo biti gradnje, a ne hoće li biti visoko ili ne? Znate šta, plan je takav”, navodi Gujić.

Mlade arhitekte ne mogu da vjeruju da Uprava za zaštitu kulturnih dobara i dalje ćuti.

“Želimo da pozovemo Upravu za zaštitu kulturnih dobara da odgovore na našu inicijativu i zaštite hotel, jer očigledno njima je bitnije da štite hotele po Norveškoj ili kuda li već, a ne u Crnoj Gori”, kaže Draganić.

Gujić kaže da su već platili oko 600 hiljada eura za dokupljivanje zemljišta i 570 hiljada za komunalije i poručuje da nastavljaju sa radovima.

“Ja postavljam pitanje, ukoliko bi nam bilo ko zabranio, postavljam pitanje zaista kakva je to poruka investitorima u Crnoj Gori. Imate građevinsku dozvolu, imate regulisane obaveze, a neko se pojavi i osporava vam gradnju. To je, ne bih ulazio na taj teren, vrlo diskutabilo pitanje.”

A ovdje je diskutabilnih pitanja mnogo. A gradnja se nastavlja. Nadlezne institucije uglavnom cute ili nista ne preduzimaju.Soliter bi trebalo da bude završen do kraja oktobra. Imaće podzemnu garažu i 12 spratova, a izgradnja poslovnog objekta sa kancelarijama, koštaće 5 miliona i 700 hiljada eura .

1 komentar

  1. Thank you for another excellent article. Where else may anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com