Traže da se Plamenac i SPC izvinu zbog pominjanja “pederskih zadnjica” i “brkova” - Volim Podgoricu

Traže da se Plamenac i SPC izvinu zbog pominjanja “pederskih zadnjica” i “brkova”

Srpska pravoslavna crkva bi trebalo da se izvni zbog riječi sveštenika Jovana Plamenca na molebanu u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, smatraju u NVO Juventas.

Plamenac je sinoć pozvao građane na moleban uz neobičnu novogodišnju želju.

NOVOGODIŠNJA ŽELJA SVEŠTENIKA JOVANA PLAMENCA: “Neka se crnogorski brk makne sa pederskih zadnjica”!

Iz NVO Juventas su kazali da nas sveštena lica često iznenade svojim rječnikom, koji ne odgovara našem konstantnom očekivanju da njihov vokabular i poruka treba da su miroljubive, tolerantne i podržavajuće za sve vjernike bez obzira na njihove razlike. Dodali su da bi se u idealnoj situaciji SPC izvinio javnosti zbog neprimjerenih riječi sveštenika Plamenca.

“S druge strane, dok SPC možda još uvijek nije spremna da na ovako civilizovan način djeluje, smatramo da tužilaštvo može da uzme u razmatranje ovaj govor i da mišljenje da li ima elemenata govora mržnje, odnosno podsticanja na netreljivost i nasilje, uzimajući u obzir širi društveni kontest, te nasilje kojem su LGBT osobe izložene, što pokazuju i poslednji primjeri napada na LGBT aktiviste. Napominjemo, izjava sveštenika Plamenca je data svega dva dana poslije poslednjeg napada na direktora Foruma Progres Stevana Milivojevica”, kazali su iz NVO Juventas.

Poručili su da je tužilaštvo previše puta “padalo na ispitu profesionalizma”.

“Posebno podsjećamo na slučajeve kada nije reagovalo na govore mržnje Amfilohija Radovića, dokazajući da u Crnoj Gori postoje građani drugog reda i da zakon ne važi za svakoga, što ne bi smjelo da bude”, navodi se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com