Za nadoknadu se prijavilo 10.000 majki - Volim Podgoricu

Za nadoknadu se prijavilo 10.000 majki

Centri za socijalni rad dobili su 10.000 zahtjeva od žena koje žele da primaju doživotnu naknadu, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Zahtjevi svakodnevno stižu, a ministarka rada Zorica Kovačević prošle godine kazala je da očekuje da će se za naknadu prijaviti blizu 10.000 majki.

Taj broj je već dosegnut, a imajući u vidu činjenicu da ne postoji rok do kada bi majke trebalo da predaju zahtjeve za očekivati je da bude znatno veći od predviđenog. Budžetom je opredijeljeno 13 miliona eura za naknade majkama koje imaju troje i više djece, ali ukoliko bude falilo novca rečeno je da će se pribjeći rebalansu.

Prva naknada za majke biće isplaćena 20. februara, a žene koje žele da je prime već tada moraju predati zahtjeve do 20. januara.

Majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaće 330 eura, kao i one sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža. Zene koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje primaće 193 eura.

Ovo pravo ne mogu da ostvare žene koje su u radnom odnosu ili primaju penziju.

Krajem prošle godine stotine žena čekalo je ispred Fonda PIO da dobije uvjerenje da nemaju primanja, a bilo je onih i koje su se odrekle penzije radi naknade. Direktor Fonda Dušan Perović je početkom ove godine kazao da im je za obustavu penzije stiglo 2.056 zahtjeva, dok su izdali 2.230 potvrda o radnom stažu. Majke koje se odreknu penzije moći će opet da je primaju ukoliko se odreknu ove doživotne naknade.

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti usvojen je u julu prošle godine na prijedlog poslanika Socijalističke narodne partije Aleksandra Damjanovića. U Skupštini je za ovaj akt glasalo 35 poslanika opozicije, tri poslanika Bošnjačke partije, poslanici Socijaldemokratske partije Izet Bralić i Džavid Šabović i Andrija Popović iz Liberalne partije. Poslanici Demokratske partije socijalista bili su protiv. Brojne nevladine organizacije i poslanici kritikuju ovaj akt, jer smatraju da je diskriminatorski i da zbog toga treba pribjeći njegovim izmjenama. U javnosti su se mogle čuti ocjene i da će zakon legalizovati rad na crno, jer će, kako je rečeno, mnoge žene početi ilegalno da rade.

3 komentara

  1. a kao dosad nisu radile na crno, da nisam bila primorana da radim na crno, dosad bih imala nadoknadu…

  2. I’m impressed, I have to admit. Really rarely will i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your idea is outstanding, the issue is a thing that insufficient people are speaking intelligently about. I am very happy that we stumbled across this during my search for something relating to this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com