Juventas: Tužilac da ispita govor sveštenika Plamenca - Volim Podgoricu

Juventas: Tužilac da ispita govor sveštenika Plamenca

Nevladina organizacija Juventas pozvala je tužilaštvo da razmotri da li u govoru sveštenika SPC Jovana Plamenca ima elemenata govora mržnje, odnosno podsticanja na netrpeljivost i nasilje.

Plamenac je preksinoć na Trgu Republike u Podgorici pozvao građane na moleban.

“Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio u naših slavnih predaka”, kazao je Plamenac.

Iz Juventasa ističu da je Plamenac to saopštio svega dva dana poslije posljednjeg napada na direktora LGBT Foruma Progres Stevana Milivojevića.

“Tužilaštvo je previše puta padalo na ispitu profesionalizma. Posebno podsjećamo na slučajeve kada nije reagovalo na govore mržnje Amfilohija Radovića, dokazajući da u Crnoj Gori postoje građani drugog reda i da zakon ne važi za svakoga, što ne bi smjelo da bude“, piše u reagovanju.

U Juventasu smatraju da bi SPC trebalo da se izvini javnosti zbog neprimjerenih riječi Plamenca.

“S druge strane, dok SPC možda još uvijek nije spremna da na ovako civilizovan način djeluje, smatramo da tužilaštvo može da uzme u razmatranje ovaj govor i dâ mišljenje da li ima elemenata govora mržnje, odnosno podsticanja na netrpeljivost i nasilje, uzimajući u obzir širi društveni kontest, te nasilje kojem su LGBT osobe izložene, što pokazuju i posljednji primjeri napada na LGBT aktiviste“.

Plamenac je preksinoć govorio i o borbi protiv abortusa: “Neka prestane ubijanje djece u majčinim utrobama, neka se vrati dostojanstvo i poštenje u školstvo i kulturu“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com