Ministarstvo: Maraš omašio za dvije godine - Volim Podgoricu

Ministarstvo: Maraš omašio za dvije godine

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da je neistinita izjava predstavnika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vuka Maraša da je realizacija Projekta ”1000+ stanova” ponovo pokrenuta sa ciljem uticaja na izbornu volju građana.

U svojoj izjavi datoj nakon završene današnje sjednice Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora, Maraš je izjavio da je početak prijavljivanja za projekte 2012. godine bio četiri dana nakon parlamentarnih izbora, “očigledno uz jasnu poruku svim građanima koji su htjeli da ostvare svoje stanarsko pravo, a to je da ako DPS ne dobije izbore, stanova biti neće”.

U Ministarstvu kažu da je Maraš anemario činjenicu da je javni poziv za građane u okviru ranijeg projekta “1000+ stanova” objavljen  18. oktobra 2010. godine,  a da su  parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani 14. oktobra 2012. godine.

“Dakle, gospodin Maraš je usljed neinformisanosti, ili nečeg drugog, omašio za skoro dvije godine”, navedeno je u reagovanju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U tom Vladinom resoru podsjećaju da su inicijalni pregovori o nastavku projekta, započeti još u julu 2013. godine na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope – CEB Rolfom Wenzelom.

“Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o projektu “1000 plus stanova”, sa zaključkom da je organizovan transparentno i na visokom nivou, te da, s obzirom na to da je saradnja Banke za razvoj Savjeta Evrope i Vlade ocijenjena najvišom ocjenom, ona predstavlja dobru bazu za nove i nastavak projekata. Naglašeno je da postoji interesovanje, te da predstoje dogovori oko mogućnosti njegove realizacije u finansijskom i organizacionom smislu”, stoji u reagovanju.

Osim načelne saglasnosti sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope, bilo je, ističu u Ministarstvu, neophodno obezbijediti i druge uslove koji se odnose na programiranje kreditnog zaduženja kroz Zakon o budžetu.

Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, predviđena je mogućnost da Vlada u 2015. godini potpiše kreditni aranžman u visini do 10 miliona eura za ”Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima”.

“Proces je uspješno okončan te je na sjednici Administrativnog odbora CEB-a 4. novembra 2015. godine kreditni zahtjev razmatran i odobren, nakon čega je Vlada Crne Gore usvojila Odluku o kriterijumima, potpisala Ugovor o kreditnom zaduženju i i objavila javne pozive za građevinare-investitore i banke”, navedeno je u reagovanju.

Projekat će se, kažu u Ministarstvu, kao i prethodni, sprovoditi transparentno i odgovorno, u skladu sa definisanim pravilima.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com