Crna Gora država sa najviše političkih partija u regionu - Volim Podgoricu

Crna Gora država sa najviše političkih partija u regionu

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 47 političkih partija, i ona je država sa najviše stranaka u regionu u odnosu na broj stanovnika.

U Registar političkih partija, koji se vodi od 2004. godine, do 15. januara bilo je upisano 60 političkih partija, piše Pobjeda.

Međutim, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti vođenje Registra, stvaran broj aktivnih političkih partija u Crnoj Gori je 47, jer je 13 njih brisano iz evidencije.

Samo u prošloj godini registrovano je šest novih političkih partija – Pokret za Pljevlja, Demos, Demokratska Crna Gora, Radnička partija, Centralna albanska partija za integracije i Socijaldemokrate Crne Gore. Većina novih partija je nastala cijepanjem već postojećih.

U prošloj godini iz Registra su izbrisane dvije političke partije – Budvanski forum, jer nije samostalno ili u koaliciji šest godina učestvovao na parlamentarnim ili lokalnim izborima, i Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, koja je brisana na sopstveni zahtjev.

Da bi u Crnoj Gori bila osnovana politička partija, potrebno je sakupiti 200 potpisa građana, a sudeći po broju registrovanih stranaka, to ne predstavlja veliki problem. Zbog toga je Crna Gora po broju političkih stranaka i političara “po glavi stanovnika” prva u regionu.

U Crnoj Gori, na nešto više od 13 hiljada stanovnika, “dođe” jedna stranka, dok je u Srbiji to slučaj na oko 89 hiljada, a u Hrvatskoj na nešto više od 29 hiljada stanovnika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com