“Jadran” ponovo plovi u martu - Volim Podgoricu

“Jadran” ponovo plovi u martu

Generalni remont najvrijednijeg broda Mornarice VCG – jedrenjaka „Jadran“ ušao je u završnu fazu i u Ministarstvu odbrane očekuju da jedrenjak bude spreman za probne vođnje krajem februara ili početkom marta.

“Jadran“ je na remont u Jadransko brodogradilište Bijela stigao u septembru 2013, a prema prvobitnom planu, svi poslovi na vrijednom, 83 godine starom jedrenjaku, trebalo je da se završe do sredine ljeta 2014. To se međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u Brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na „Jadranu“ što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna rješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

“U toku je završna faza remonta i trenutno se izvode finalni radovi na ugradnji brodskih cjevovoda sistema goriva i ulja, a uskoro se očekuje ugradnja nastavaka jarbola. Ostali radovi na novougrađenim sistemima završeni su u obimu oko 90%”, potvrđeno je portalu Bokanews u Ministarstvu odbrane. “Jadran” je u protekle dvije godine bukvalno rastavljen do “golog korita” i nanovo sastavljan, sa ugradnjom potpuno nove opreme i sistema.

Umjesto dobre, stare “Burmeister Alpha-e” od 480 konja, koja je u njegovoj strojarnici radila još od davne 1967 godine, “Jadran” je tokom remonta u Bijeloj dobio novi glavni pogonski motor “Caterpillar” snage 650 konja sa reduktorom, novom propelerskom osovinom i novim, četvorokrakim propelerom. Ugrađena su i tri nova „Caterpillarova“ pomoćna motora – agregata za proizvodnju struje, nova glavna elektro – razvodna ploča sa elektro – instalacijama, instalacije morske i slatke vode, a „Jadran“ je dobio i klimatizacioni sistem koji će ubuduće hladiti i grijati unutrašnjost klasičnog starog broda koji i sada izgleda kao jedrenjaci sa kraja 19.vijeka. Ugrađena je i nova moderna kontrolna soba strojarnice koja će obezbjediti, osim komfornijih uslova posada, i mogućnost praktične obuke učenicima i studentima brodomašinske struke. Za posadu i studente koji se obučavaju na njemu, “Jadran” je dobio i novu moderno opremljenu kuhinju, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama.

Daleko najveći dio tereta oko dosadašnjih radova na brodu podnijela je sama posada “Jadrana” koja je u veoma teškim uslovima, vrijedno i sa ljubavlju radila na jedrenjaku koga oni doživljavaju svojim drugim domom. Koliki je to fizički napor bio, pored ostaloga, svjedoči i činjenica da je posada sama, ručno iz broda iskrcala i onda nakon okončanih radova na trupu ponovno ukrcala, jednu po jednu, svaku gajandru tzv. stalnog balasta ukupne težine 125 tona. Pojedinačno, ove metalne šipke teške su između 25 i 60 kilograma, a iz broda su izvađene i u njega vraćene po sistemu “ruka ruci”. Značajan doprinos uspješnom okončanju komplikovanih radova, dala je i komanda Mornarice VCG na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem koji je i sam lično često obilazio brod i nadgledao radove.

U narednih mjesec dana preostali su poslovi na povezivanju novougrađene opreme i završetku snasti broda, odnosno postavljanju novih drvenih nastavaka na tri jarbola, novih križeva i opute.

Uslijediće i završno dokovanje i farbanje broda, nakon čega će „Jadran“ ponovno zaploviti.

“Do sada je utrošeno oko 1.420.000 eura za remont školskog broda „Jadran“. Očekuje se da probna ispitivanja broda počnu krajem februara ili početkom marta“, kazali su u Ministarstvu odbrane.

297 komentara

  1. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

  2. I blog often and I seriously thank you for your content. Your article has truly peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  3. Usually I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very great article.

  4. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to produce a really good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and never seem to get nearly anything done.

  5. Does anybody know if I can purchase JUSTKRATOM Red Bali Kratom Capsules (justkratomstore.com) from Eau Claire Tobacco, 3577 Gateway Dr., Eau claire, WI, 54701?

  6. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  7. Hello there! I simply want to give you a big thumbs up for your great info you have right here on this post. I am returning to your blog for more soon.

  8. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you haveany suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there!Thanks

  9. ⚡️ แจกเครดิตฟรี 100⚡️✨เล่นง่าย✨จ่ายจริง✨❇️โปรโมชั่นเพียบ🌠#บoล⚽️มวย🎮#หวย สล็Oต🎳#บๅคๅร่ๅ🤖🌠🌠ฝากถอนระบบอัตโนมัติ🌟เว็บ ตรง มั่นคง ปลอดภัย 💯

  10. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping to see the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

  11. You are so cool! I don't suppose I've truly read a single thing like this before. So great to find someone with some unique thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is required on the web, someone with a little originality!

  12. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  13. An outstanding share! I've just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research on this. And he actually bought me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your web page.

  14. These are actually great ideas in on the topic of blogging. You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.

  15. I'm not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

  16. Can I simply say what a relief to discover somebody that genuinely knows what they are talking about over the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More people really need to check this out and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular given that you surely possess the gift.

  17. I'm excited to find this web site. I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely savored every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new information in your blog.

  18. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Kudos!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com