Janjušević: Moguće da Pozitivna uskrati povjerenje Đukanoviću, ali da glasa za izbore u maju - Volim Podgoricu

Janjušević: Moguće da Pozitivna uskrati povjerenje Đukanoviću, ali da glasa za izbore u maju

Jedan od scenarija prilikom glasanja o povjerenju Vladi je taj da Pozitivna Crna Gora uskrati povjerenje kabinetu Mila Đukanovića, ali da glasa za to da izbori budu održani u maju, po nedovršenom izbornom zakonodavstvu, smatraju u Demosu.

Član Predsjedništva te stranke, Dragiša Janjušević, kazao je da politička i građanska javnost, u analizama mogućeg raspleta vezano za pitanje povjeranja Vladi 25. januara, prenebregava mogući politički manevar Đukanovića da svjesno ide u izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Kako bi još jednom političkom egzibicionom konstrukcijom zbunio dio opozicije, glumeći pred međunarodnom javnošću demokratski kapacitet i širinu, a u stvari želeći iz cijele situacije da dobije političku i partijsku korist, igrajući prije svega na kartu vremena”, rekao je Janjušević za agenciju MINA.

Prema njegovim riječima, u iščekivanju da Vlada dobije podršku prije svega od Pozitivne, oni bi toga dana mogli biti uzdržani “dok bi na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS) o skraćenju mandata Skupštini mogli dati većinu”.

U tom slučaju bi, smatra Janjušević, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio u nezavidnoj situaciji da mora raspisati izbore, pa i po faličnom, ili na brzinu i vrlo diskutabilno implementiranom izbornom zakonodavstvu, kojeg bi aminovala i međunarodna zajednica zbog navodnog Đukanovićeg pokazanog „demokratskog“ potencijala da provjeri povjerenje Vladi.

“U tom slučaju imali bi scenario izbora tempiran za sredinu maja, gdje bi se pokušala valorizovati i desetogodišnjica crnogorske nezavisnosti, NATO pozivnica i slabosti izbornog zakonodavstva na brzinu dorađenog i implementiranog, kao i nespremnost jednog dijela opozicije koji nije očekivao takvu odluku”, kazao je Janjušević.

Kako je naveo, u takvoj situaciji velikog nepovjerenja između opozicije i vlasti, nesređenosti izbornog zakonodavstva, slabih garancija za potencijalnu zloupotrebu institucija, različitih pristupa među opozicionim partijama kako se odnijeti prema izborima, tih 90 dana sigurno bi proteklo veoma brzo, kada se u velikoj brzini mora donositi mnogo bitnih odluka.

“Takvu situaciju i razvoj dogadjaja vjerovatno priželjkuje DPS , kao i stari politički lov u mutnom”, dodao je Janjušević.

(CdM)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com