Neće povećavati subvencije za struju - Volim Podgoricu

Neće povećavati subvencije za struju

Vlada nije razmatrala promjenu modela subvencionisanja plaćanja utrošene električne energije za ranjive kupce, niti se uređivanje te oblasti promijenilo usvajanjem novog Zakona o energetici, kazali su za Dan iz Ministarstva ekonomije.

“Vlada od 2009. godine ima zakonski model zaštite ranjivih kupaca struje. Kriterijume za ostvarivanje prava na subvencije utvrđuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Elekgroprivreda obačunava subvencije prema spiskovima koje dostavlja nadležno ministarstvo, dok trošak za subvencioniranje potrošača primaoca nekog od vidova socijalne zaštite pokriva Vlada. Račun se subvencionira na onovu potrošnje struje ranjivih kupaca, tako da visina subvencije iznosi 40 odsto u slučaju da mjesečna faktura nije preko 60 eura, a ukoliko prelazi 60 eura iznos računa se umanjuje za fiksnih 24 eura”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Na fakturama se, kako su saopštili, obračunava subvencija za oko 18 hiljada potrošača.

Ti potrošači, ukoliko su rsdovne platiše, imaju dodatni popust od pet i 10 odsto na mjesečnim fakturama kazali su iz tog resora.

U Srbiji je od 1. januara na snazi uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojim se socijalno ugrožena domaćinstva oslobađaju plaćanja od 120 do 250 kilovat-sati (Kvh) struje na mjesečnom nivou.

Kilovat-sat struje u Srbiji košta oko sedam centi, pa ta pomoć u eurima iznosi od 8,4 do 17,5 eura. Ukoliko bi se kod nas primijenili besplatni kilovati, ta pomoć u eurima iznosila bi od 12 do 25 eura, jer je u Crnoj Gori kilovat-sat 9,97 centi.

“Ukoliko domaćinstvo u prosjeku troši 700 kilovatsati, umanjenje prema modelu u Srbiji se kreće od 17 do 30 odsto računa, dok je kod nas umanjenje od 40 do 50 procenata”, kazali su iz Ministarseva ekonomije.

Pravo na besplatnih 120 kilovat-sati u Srbiji ima jednočlano domaćinstvo koje ima mjesečna primanja do 111 eura, a na 250 kilovat-sati domaćinstvo sa šest i više članova i mjesečnim primanjima od 266,8 eura. Domaćinstvo sa dva i tri člana i primanjima do 163 eura ima pravo na 160 kilovat-sati, a sa četiri i pet članova i primanjima od 212 eura na 200 kilovat-sati.

Pomoć u Srbiji je najveća prema najmanjim potrošačima. Ukoliko jednočlano domaćinstvo potroši do 240 kilovat-sati ima besplagnih 120 Kvh, odnosno ako mu je račun 16,8 eura Vlada mu plaća 8,4 eura, odnosno 50 odsto. Ako mu je račun ispod tog iznosa, recimo 10 eura, dobija besplatnu pomoć od 8,4 eura, pa u teoriji može i da ne plati račun za struju ako ne pređe iznos od 8,4 eura. U Crnoj Gori ako je ranjivom kupcu račun 16,8 eura, Vlada plaća 6,7 eura, a ako je 10 eura, plaćena su mu četiri eura.

Ukoliko se gleda četvoročlana porodica koja u prosjeku troši mjesečno 650 Kvh, onda je bolji model koji Crna Gora primjenjuje. Prosječna porodica bi za račun od 65 eura u Crnoj Gori dobila 24 eura popusta, a u Srbiji dobija 200 Kvh. Toliki iznos Kvh u Srbiji košta 14 eura, a kod nas 20 eura.

Prema poslednjim podacima, u novembru je bilo 18.081 korisnika subvencija za struju.

“Iznos subvencija u novembru iznosio je 248,4 hiljade eura. Još nijesmo dobili izvještaj za decembar, pa ne možemo dati podatak o ukupnom iznosu za prošlu godinu. Zakonom o budžetu za ovu godinu za subvencije je predviđsno 2,13 miliona eura”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com