Turističke agencije na mukama: Crnogorci više neće u Pariz i Istanbul - Volim Podgoricu

Turističke agencije na mukama: Crnogorci više neće u Pariz i Istanbul

Teroristički napadi munjevitom brzinom mijenjaju smjer kretanja putnika. Sudeći po informacijama turističkih agencija u Crnoj Gori, Pariz i Istanbul su destinacije u koje se najrjeđe putuje. Nekoliko mjeseci ranije su to bile omiljene destinacije Crnogoraca.

Niže cijene Direktor prodaje i marketinga turističke agencije Galileo Milan Koprivica objašnjava da su teroristički napadi u Parizu, prije novogodišnjih praznika, uticali da nijedna grupa za tu destinaciju nije realizovana.

“Teroristički napad u Istanbulu je novijeg datuma i tek će pokazati kolike će posljedice ostaviti po turističku privredu u Turskoj. Ono što je dobro je da nijesu uticali na druge destinacije. Sa padom interesovanja za gradove u kojima su se dešavali teroristički napadi, došlo je i do smanjenja cijena u našoj agenciji, prije svega hotelskog smještaja. Prosto je nemoguće predvidjeti bilo kakav problem koji je povezan sa terorizmom, ali putnicima savjetujemo da izbjegavaju masovna okupljanja i da se pridržavaju uputstava koje im vodiči saopštavaju na licu mjesta. Pažljivo biramo destinacije i na taj način se trudimo da izbjegnemo bilo kakve neprijatnosti”, rekao je Koprivica.

On objašnjava da su iza nas novogodišnji praznici, odnosno period kada Crnogorci najviše putuju. Koprivica konstatuje da je primjetno da je najveće interesovanje vladalo za putovanja u Italiju.

“Tu smo imali pet grupa (Sicilija, Rim, Napulj, Milano i Verona). Pored Italije, putnici su se interesovali za Atinu, Prag, Krakov, Barselonu, Budimpeštu i Beč, a kada je u pitanju region, pažnju im je privukao Ohrid. Januar i februar nijesu mjeseci kada se putuje u većem broju, ali oko 8. marta klijenti se “bude”. I tada će biti aktuelne destinacije poput Italije, Španije i Grčke”, kaže Koprivica.

On objašnjava da kada putnik odustaje od putovanja, da li zbog terorističkog napada u nekoj zemlji ili iz drugih razloga, nastoje da im što više izađu u susret i vrate uplaćen novac.

“U situacijama kada postoje određeni incidenti, koji bi na bilo koji način mogli uticati na igurnost putnika, otkazujemo taj aranžman u cjelosti.

Opravdani razlozi zbog kojih se može odustati od putovanja su precizno definisani Zakonom o turizmu i opštim pravilima putovanja koje je svaka agencija dužna da prezentuje putniku. Uglavnom su to smrtni slučajevi u porodici, bolest  ili neke druge situacije kada su putnici i pored najbolje namjere da otputuju zaista spriječeni. Postoji mogućnost da putnik svoj novac prenese na drugo putovanje koje će biti realizovano u periodu kada mu to više odgovara. Naravno, uvijek je bolje ako putnik što ranije javi agenciji nemogućnost da otputuje kako bismo u što većoj mjeri mogli zaštitili prava putnika u odnosu na hotele u kojima su trebali boraviti, avio ili drumske prevoznike”, rekao je Koprivica.

Nema predviđanja

Jelena Vlahović iz In agencije konstatuje da se događaji poput terorističkih napada uvijek negativno reflektuju na potražnju za nekom destinacijom, pa je tako bilo i sa novogodišnjim aranžmanima za Pariz.

“Što se tiče terorističkog napada u Istanbulu, još uvijek se ne osjeća smanjenje tražnje za tom destinacijom koja je jedna od omiljenijih za Crnogorce. Ne možemo predvidjeti kakvo će biti interesovanje u narednom periodu. Kada je Grčka ljetos imala problema, to nije uticalo na potražnju za putovanjima u tu zemlju. Naprotiv, sva putovanja su se uspješno realizovala. U toku je akcija prodaje avio karata za Istanbul, pa je tako povratna po osobi sa svim taksama 99 eura. Cijene smještaja su veoma niske, 20 eura po osobi u hotelu sa tri zvjezdice”, kaže Vlahović.

Direktor turističke agencije Grand Milija Bojović potvrđuje da su teroristički napadi u Parizu i Istanbulu uticali na pad interesovanja za te destinacije. Kako konstatuje, prvi put u posljednjih deset godina nije realizovan novogodišnji aranžman za Pariz.

“Nemiri koji su se ljetos dešavali u Grčkoj uopšte nijesu uticali na interesovanje za ljetovanje u njoj. Prošle godine je, uprkos tim događajima, vladalo veliko interesovanje za aranžmane za Lefkadu, Krf i Zakintos. U toku bavljenja turizmom susretao sam se sa raznim situacijama koje su remetile putovanja. Bilo je od koksaki virusa u Grčkoj 2001. godine, preko terorističkog napada u Madridu, raznih situacija sa virusnim oboljenjima u pojedinim krajevima svijeta pa sve do najnovijih dešavanja u Parizu i Istanbulu”, objašnjava Bojović.

Azurna obala aktuelna

Mladen Nikčević iz Montesol turističke agencije konstatuje da ta agencija nije osjetila značajan pad interesovanja potencijalnih putnika za Pariz i Istanbul.

“Za Istanbul je skoro “pošao” autobus i avion sa grupama putnika koji su te aranžmane kupili preko naše agencije, dok je za Pariz bio jedan autobus putnika. Za Francusku smo za novogodišnje praznike imali preko 60 putnika koji su posjetili Azurnu obalu. Takođe, imali smo i dva autobusa zaljubljenika u skijanje koji su proveli deset dana u Val Torensu. Uvijek i jednako brinemo o svim putnicima i pružamo im sve potrebne informacije bez razlike koju destinaciju biraju”, zaključio je Nikčević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com