Incident Branka Radulovića u Vijestima bez epiloga - Volim Podgoricu

Incident Branka Radulovića u Vijestima bez epiloga

Ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da Odbor za ljudska prava i slobode reaguje po prijavi predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića i pokrene postupak za utvrđivanje povrede etičkog kodeksa u slučaju incidenta koji je potpredsjednik Skupštine i član Predsjedništva Demokratskog fronta Branko Radulović početkom decembra izazvao u redakciji lista Vijesti.

Ovo je Pobjedi kazao predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, nakon što se sa pravnom službom Skupštine konsultovao o mogućnostima za pokretanje ovog postupka, a u slučaju kada zamjenik tog tijela, koji je inače zadužen za tu proceduru, bojkotuje sjednice parlamenta.

Naima, zamjenica Odbora za ljudska prava i slobode Ljiljana Đurašković ujedno je i Radulovićeva partijska koleginica u DF-u. Budući da taj politički savez od septembra bojkotuje sjednice parlamenta nemoguće je, kako je Pobjedi objasnio Duković, da bilo ko umjesto nje zakaže sjednicu Odbora na kojoj bi se razmatralo ovo pitanje.

“Ne postoji nikakva šansa da se to pitanje pokrene. Ja sam se o toj pravnoj začkoljici konsultovao sa pravnom službom Skupštine i zaključak je da ne možemo ništa da uradimo”, rekao je Duković.

Prijavu za utvrđivanje povrede etičkog kodeksa poslanika, koju je 23. decembra protiv Radulovića pokrenuo lider Liberalne partije Andrija Popović, prva je koja je podnijeta od usvajanja tog dokumenta krajem 2014. godine. Radulović je početkom ovog mjeseca upao u redakciju lista Vijesti i, kako tvrde u tom mediju, vrijeđao i prijetio zaposlenima.

U slučajevima lakše povrede etičkog kodeksa poslanika, prema odredbama tog dokumenta, izriču se mjere opomene, dok u slučaju teže povrede poslanik može da dobije javnu opomenu ili bude udaljen sa sjednice Skupštine i radnih tijela u trajanju od jednog do pet radnih dana.

Odbor za ljudska prava obavezan je da odluku donese u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave. Poslanik kome je izrečena mjera ima mogućnost da u roku od osam dana od dana prijema odluke uloži žalbu Kolegijumu predsjednika Skupštine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com