Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Noć kada se Bog javlja: Ako želite da se udate, uradite ovo na Bogojavljenje!

Noć kada se Bog javlja: Ako želite da se udate, uradite ovo na Bogojavljenje!

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

1. Otvaranje nebesa

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, vjeruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se vjeruje da će se sigurno ostvariti.

2. Ogledalce ispod jastuka

Običaj je da neudate djevojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se vjeruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

3. Voda sa izvora

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade djevojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegdje se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sjekire, jer se vjeruje da će se na taj način izbjeći svađa među njima.

4. Predskazanje vremena

Običaj je negdje da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snijega, vjeruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

5. Ukrštanje vjetrova najavljuje narednu godinu

Na Bogojavljenje izlazi se na neku vjetrometinu sa malo pepela u ruci. Pepeo se pušta da bi se odredilo koji se vjetra zakrstio, odnosno, koji vetar je bio pobjednik na Krstovdan. Godina će biti sušna ako duva istočni vjetar, zapadni vjetar predskazuje rodnu godinu, dok južni vetar predskazuje kišnu i bolešljivu godinu.

6. Kupanje u rijeci za zdravlje

Zarad boljeg zdravlja u rijeci se ritualno izvodilo kupanje pred samo svanuće na Bogojavljenje. Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi.

7. Trka za krst

U rijeku se baca Časni Krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog mladića koji prvi dopliva do njega vjeruje se da će imati sreće tokom cijele godine.

(Stil)
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *