Radulović pozvao opoziciju: S narodom da dočekamo prelaznu vladu - Volim Podgoricu

Radulović pozvao opoziciju: S narodom da dočekamo prelaznu vladu

Demokratski front je pozivao i pozivaće istinsku opoziciju da zajedno iznesemo barjak slobode na vrh Crne Gore, poručio je član predsjedništva tog političkog saveza Branko Radulović u intervjuu za „Dan“. Opoziciju poziva da ne učestvuje u farsi vezanoj za sjednicu posvećenu pitanju poljerenja Vladi, već da im se pridruži na protestu.
Lideri DF-a.

“Nastavljamo 24. januara velikom narodnom skupštinom. Demokratski, nenasilni, masovni, građanski protesti Demokratskog fronta će biti i dalje naš najznačajniji način političkog djelovanja sa mnogim našim inicijativama, kako bismo doveli do toga da oni uistinu rszultiraju prelaznom vladom i održavanjem prvih slobodnih izbora. Do sada smo učinili čudo, prošli golgotu, probudili energiju, vratili građanima nadu u slobodu, podstakli njihovu hrabrost da se bore za nju. Potvrdili smo ispravnost naše politike, odlučni da i dalje još snažnije djelujemo na svom istorijskom putu. Pozivali smo i pozivaćemo pravu opoziciju da zajedno iznesemo barjak slobode na vrh Crne Gore. Odgovornost je na njima”, poručio je Radulović.

On je odgovorio i na pitanje koja je pobjednička strategija opozicije za predstojeće izbore.

“Od haosa do poretka, od bezdržavlja do moderne i demokratske Crne Gore, od „spržene zemlje“ do dugoročnog održivog razvoja jedino se dolazi zapažajući određene tranzicione faze, postižući potrebne granične vrijednosti i zadovoljavajuću neophodnu dinamiku. To su slobodni izbori pod okriljem prelazne vlade, zatim usaglašeno predizborno djelovanje stvarne opozicije i alternative, pobjeda tih subjekata. Po mogućnosti, zajedno sa manjinskim partijama formiranje vlade nacionalnog spasa, uspostavljanje osnova Crne Gore kao demokratske i prosperitetne države, te na kraju organizovanja novih izbora na kojima bi svaki politički činilac nastupio samostalno sa tzv. otvorenim listama. Slobodni izbori jedino se mogu postići protestima, prava opozicija na njima mora da koalira u optimalnom formacijskom broju lista, pri čemu programski ili principijelno moraju biti usaglašeni”, rekao je Radulović.

Kako je dodao, mandat vlade nacionalnog spasa nakon prvih fer izbora treba da bude sučeljavanje i revizija prošlosti i preispitivanje sadašnjeg stanja, uspostavljanje profesionalnog pravosudnog sistema, nezavisnih institucija, potrebnog balansa zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, uspostavljanje osnova nove ekonomske, socijalne, obrazovne i zdravstvene politike, revitalizacija i razvoj realne ekonomije.

“Na tim i takvim sledećim izborima DPS će biti zabranjen kao kriminalna organizacija ili će biti desetkovan a mnogi funkcioneri u zatvoru. Cio tranzicioni proces može trajati manje od tri godine. Sve pretpostavke za tu istorijsku tranziciju postoje, od programa do ličnosti koje bi je realizovale, potrebna je samo politička volja sadašnjih opozicionih političkih aktera”, navodi Radulović.

Kaže da suštinski traganje za istinom nije u ovakvoj Skupštini i kako će ko glasati, već van Skupštine, ko je spreman na bojkot, na proteste, na veliku žrtvu da bi se došlo do prelazne vlade, slobodnih izbora i pobjede na njima.

“Ova i ovakva Skupština je već odavno postala teatar apsurda, kompenzacija interesa, slabosti i grehova, poligon političke korupcije. Koja to rješenja nijesmo ponudili, svako se pokazalo kao optimalno, koje sve teme nijesmo pokrenuli kada im je bilo vrijeme, koje inicijative nijesmo pokrenuli, do one o prelaznoj vladi. Uzalud, malo toga je usvojeno, Đukanović je za svoju rabotu uvijek imao i imaće svojih pajovića i danas i sjutra”, smatra Radulović.

Glasanje o povjerenju Vladi je, smatra, najveća obmana.

“Nije najbitnije ko će dati 41 glas sadašnjoj Đukanovićevoj vladi, nije ni bitno da li ima neka većina za kozmetičke promjene, već je jedino bitno da li ima većina za irelaznu vladu sa kopremijerima i koministrima. Konkretnije, moguće su četiri varijante, sa podvarijantama, od kojih su sve osim jedne u korist Đukanovića. To su izglasavanje povjerenja ovoj Vladi, vjerovatno sa nekim novim ministrima i predsjednikom Skupštine, zatim neizglasavanje povjerenja ovoj Vladi ali i neizglasavanje nikakve nove Vlade, sa mogućom inicijativom o skraćenju mandata, takođe neka većina za neku vladu „trulih kompromisa“ i ograničenog manevra koja bi se zvala Milova, Miličina, „tehnička“ ili „ekspertska“ i ona četvrta varijanta, prelazna vlada. Filip Vujanović će pri tome „kreativno” tumačiti Ustav, tako da su čak mogući izbori za nekoliko mjeseci pod identičnim uslovima kao i prethodno pokradeni. Zato DF ne učestvuje u ovoj skupštinskoj farsi. Pozivamo i ostale istinski opozicione partije da ne budu dio ove lukavo smišljene obmane. Povratak u Supštinu treba da se desi samo kad bude na dnevnom redu izglasavanje prelazne vlade kao posledica protesta”, smatra Radulović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com