BOGOJAVLJENSKI OBIČAJI koji će vam donijeti zdravlje cijele godine - Volim Podgoricu

BOGOJAVLJENSKI OBIČAJI koji će vam donijeti zdravlje cijele godine

Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće, prema predanju,  sve želje. Bogojavljenje je jedan je od 15 najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve.

Običaj je je da se na ovja dan izađe na neku vjetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku. Tako se određuje koji se vjetar zakrstio (pobijedio) na Krstovdan.

Ako duva ustoka, godina će biti sušna; ako duva jug – buće kišna i bolešljiva, ako se zakrstio zapadnjak – biće rodna, ali i olujna, a ako je prevladao sjeverac– biće hladna i gradobitna.

Običaj je da na taj dan ne treba ništa u kući raditi, prati veš, a tkanje obavezno izostaviti. Nikako imati zle misli, željeti ili činiti drugome zlo. Na ovaj dan nije obavezno postiti.

Poželjno je otići u crkvu po vodicu kojom će se ukućani posle umiti.

Kada se na Bogojavljenje donese vodica u kuću, pije se preko sjekire. Na pod se stavi sjekira, onaj što je donio vodicu stane sa jedne a ukućani sa druge strane.

Vodica se preko sjekire srkne tri puta i kaže: U ime Oca. i Sina, i Svetog duha.

Zatim se oni što su pili vodicu poljube i preskoče sjekiru. Tako se izređaju svi ukućani. Onda se i međusobno izljube. Vjeruje se da te godine u kući neće biti svađe i nesloge i da će svi biti zdravi.

U vezi sa Bogojavljanjem  razvili su se brojna vjerovanja i običaji. Tako se vjeruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Običaj je bio da neudate djevojke stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče jer se vjerovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Nekada su mlade djevojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor, bacale po koje zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive.

Vjerovalo da će, ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada snijeg, godina biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se ujutru, pre sunca obavi ritualno kupanje u rijeci.

Od prije desetak godina kod Srba je obnovljen običaj da se u rijeku baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cijele godine.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com