IVANA PALA U PROVALIJU, IZVLAČILI JE SEDAM SATI: Kolege je grijale tijelima, nisu joj dozvoljavali da zaspi! - Volim Podgoricu

IVANA PALA U PROVALIJU, IZVLAČILI JE SEDAM SATI: Kolege je grijale tijelima, nisu joj dozvoljavali da zaspi!

Tridesetogodišnja članica trebinjskog Planinarskog društva “Vučji zub”, Ivana Tabaković, juče je oko 15 časova sa grebena pala u provaliju na planini Orjen. Predsjednik planinarskog društva, Igor Škero i njegove kolege su je grijali tijelima, dok su čekali da dođu spasilačke ekipe. Sedam sati joj nisu dozvoljavali da zaspi, jer bi to bilo veoma opasno.

Škero kaže da je do nesreće došlo pri povratku, i to na dijelu trase koja je bezazlena za iskusne planinare.

– Nisam najbolje vidio, jer sam predvodio kolonu, ali se Ivana vjerovatno spotakla, a zatim je proklizala niz strmu padinu. Klizala je oko 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mjestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara. Srećom imao sam uže i uspio sam da se spustim prvi do nje. Bila je bez svijesti, vidio sam joj podlive po glavi i da joj je nos polomljen. Pomislio sam na najgore. Srećom, uskoro je prodisala – kaže ovaj iskusni planinar.

On je naveo da su se za njim odmah spustili i planinari Ozrenko Sudar, Danko Karić i Darko Špec, pa su Ivanu oprezno prebacili na podmetače i prekrili jaknama i folijama da bi je zaštitili od hladnoće.

Zbog nepristupačnog terena, snijega visine 25 centimetara koji je prekrio putokaze, temperature koje se kretala do 15 stepeni ispod nule i jakog vjetra, izvlačenje je trajalo sedam časova.

Foto: Facebook/Ivana Tabakovic

Foto: Facebook/Ivana Tabakovic

Crnogorskim spasiocima u susret su došli spasioci iz Trebinja koje su činili pripadnici Vatrogasne jedinice, Civilne zaštite i Crvenog krsta, i ekipa trebinjske Hitne pomoći koja je, takođe, sve vrijeme bila pripravna na licu mjesta kako prenosi Moja Hercegovina.

Okolnosti su bile takve da smo spasioce čekali sedam časova, ali sam siguran da su momci dali maksimum da stignu do nas što prije. Kasnije sam saznao da helikopteri nisu mogli da se podignu zbog jakog vjetra, pa je moralo da bude “ručno izvlačenje” – ističe Škero.

Škero i njegove kolege vjeruju u Ivanin brz oporavak i da će, kako kažu, ona kao jedan od njihovih najaktivnijih članova, ponovo ići sa njima u osvajanje novih vrhova.

Kako navodi načelnik hirurgije dr Milovan Sandić povrijeđena Ivana je van životne opasnosti i nije u kritičnom stanju.

U fazi je dijagnosatike, ultra zvuk ambdomena i grudnog koša pokazuje da nema znake krvarenja. Žali se na hladnoću, ugruvanost, glavobolju, bolove u mišićama, zglobovima, što nije ni čudo, obzirom na to u kakvim uslovima je provela dan i noć – ističe dr Sandić.

(Telegraf.rs/Srna)

1 komentar

  1. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the exact same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com