MINISTARSTVO FINANSIJA: Tražiće odgovornost za isplatu 10,5 miliona Acu Đukanoviću - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO FINANSIJA: Tražiće odgovornost za isplatu 10,5 miliona Acu Đukanoviću

Ministarstvo finansija će insistirati da se utvrdi ko je odgovoran za isplatu 10,5 miliona eura naknade štete, odnosno izmakle dobiti Acu Đukanoviću za „slučaj Limenka“.

“Odgovornost za ovaj slučaj postoji. Ministarstvo finansija će ulagati napore da se utvrdi lična, politička i materijalna i svaka druga odgovornost za ovaj i svaki drugi slučaj koji bi mogao predstavljati štetu za državu”, saopšteno je juče Pobjedi iz Ministarstva finansija, na čijem je čelu Radoje Zugić, u odgovoru na pitanje ima li i čije odgovornosti za milionsku isplatu koja će uslijediti u „slučaju Limenka“.

Aktuelni ministar policije Raško Konjević je kazao da bi isplata zarada u tom resoru mogla da bude sporna ukoliko oni budu morali da isplate dug, te da se nada da će ga platiti Ministarstvo finansija.

Vrhovni sud, podsjetimo, donio je u ,,slučaju Limenka“ presudu kojom je odbio revizije kao neosnovane, čime je okončan sudski postupak po tužbi Aca Đukanovića protiv države Crne Gore radi isplate štete. Sada je, kako je i saopšteno protekle nedjelje, izvjesno da će država morati Đukanoviću da plati 10,5 miliona eura jer MUP nije iselio iz zgrade koja je Đukanoviću prodata 2008. godine. Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, donesen 2014. godine, u članu 74 kaže da je budžetski izvršilac materijalno odgovoran za finansijsku štetu koju je protivpravno, namjerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokovao potrošačkoj jedinici, odnosno državnom organu.

Ako se utvrdi da je budžetski izvršilac materijalno odgovoran za štetu, a ne nadoknadi je, potrošačka jedinica, odnosno državni organ može pravo na naknadu štete ostvariti kod nadležnog suda precizirano je ovim članom. Zakonom je definisano da Ministarstvo finansija može preduzeti mjere prema potrošačkoj jedinici koja je preuzela i izvršila finansijsku obavezu koja nije utvrđena planom javnih nabavki, ili budžetom, ili je izvršila nenamjensku potrošnju… Članom 76 se, između ostalog, kaže i da Ministarstvo finansija može naložiti dodatno izvještavanje, obustaviti, odnosno ograničiti mogućnosti preusmjeravanja i privremeno obustaviti korišćenje budžetskih sredstava.

Pobjeda je pitala Ministarstvo finansija odakle će biti isplaćeno 10,5 miliona iz budžeta države ili MUP-a.

“Ministarstvo finansija je do sada sve obaveze po osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda uredno izvršavalo. U ovom slučaju način i postupak isplate biće definisan izvršnim rješenjem, kojim će se precizirati i pozicija sa koje će biti izvršena”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Presudu Vrhovnog suda protekle nedjelje su komentarisali i iz opozicije, a lider Demokrata Aleksa Bečić prijavio je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da je budžetu nanesena materijalna šteta od 10,5 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com