MITRIĆ: Građani ne odlučuju o referendumu, već samo Skupština - Volim Podgoricu

MITRIĆ: Građani ne odlučuju o referendumu, već samo Skupština

Ne postoji ustavno-pravni osnov da građani odlučuju o održavanju referenduma, poštoje to u isključivoj nadležnosti Skupštine izjavioje za Pobjedu bivši predsjednik Ustavnog suda profesor Blagota Mitrić.

On objašnjava da prema međunarodnom pravu postoje dvije vrste referenduma i to obavezujući i konsultativni.

U obavezujuće referendume spadaju referendum o promjeni državno-pravnog statusa, zatim o promjeni oblika vladavine i promjeni državnih granica i oni se održavaju isključivo na državnom nivou. Konsultativni referendumi se uglavnom održavaju na nižem nivou (regiji, opštini, mjesnoj zajednici) i kao što im sam naziv kaže nema obavezujući karakter, ali nadležni organ vodi računa o tome koliki se broj građana izjasnio „za“ i „protiv“ ističe Mitrić.

U posljednje vrijeme je među protivnicima NATO-a aktuelizovano pitanje o održavanju referenduma za pristupanje tom savezu, naročito otkad je Crna Gora 2. decembra dobila poziv za članstvo u Alijansi. Socijalistička narodna partija je saopštila da je do sada prikupila više desetina hiljada potpisa građana za referendum o NATO-u.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti kazao da je shodno Ustavu Crne Gore jedan od modela za raspisivanje državnog referenduma deset odsto od ukupnog biračkog tijela, što je, kako je rekao, 29. decembra iznosilo 52.806 potpisa.

Profesor Mitrić pojašnjava da Skupština odlučuje o načinu pristupanja međunarodnim organizacijama.

“Prema Ustavu Crne Gore (član 15), propisano je da Crna Gora može stupiti u međunarodne organizacije, ali da ne može stupiti u savez sa drugom državom kojim gubi puni međunarodni subjektivitet, a to znači pogotovo ni sa bilo kojom međunarodnom organizacijom, i da sama Skupština odlučuje o načinu pristupanja Evropskoj uniji” pojašnjava Mitrić.

On dodaje da se u Ustavu ne pominju druge međunarodne organizacije, kao što su NATO ili Međunarodna organizacija rada i druge, a to znači da se radi o pravnoj praznini koja se rješavala putem analogije, a to je, kako kaže, da i za njih važi ista ustavna procedura kao za EU.

Mitrić naglašava da se stupanjem u međunarodne organizacije ne gubi međunarodnopravni subjektivitet Crne Gore, nego se preuzimaju određena prava i obaveze koje važe i za sve druge članice te međunarodne organizacije.

“Izgubili bismo međunarodni pravni subjektivitet jedino ako bi opet došlo do toga da se pravno „spanđamo“ sa Srbijom ili bilo kojom drugom državom, i to na osnovu člana 157 Ustava Crne Gore ako bi se na državnom referendumu za promjenu državnog statusa izjasnilo najmanje tri petine svih birača. Daleko bilo! Hoću reći, ovako je po pravu, i međunarodnom i unutrašnjem”kazao je Mitrić.

1 komentar

  1. You produced some decent points there. I looked on the internet for that issue and located most individuals goes along with along with your internet site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com