PODGORICA: Policija ćuti o borbama pasa, a slike nesrećnih životinja se kače po internetu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Policija ćuti o borbama pasa, a slike nesrećnih životinja se kače po internetu

Dvije godine nakon što je Fondacija za spasavanje pit bul terijera i američkih staforda iz Poljske obavijestila Upravu policije o organizovanju borbi tih pasa u glavnom gradu Crne Gore, te nakon što na dopis poljske organizacije nije odgovore, iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije uputili su dopis direktoru Uprave policije, Slavku Stojanoviću, zatražili su detaljne informacije o svim preduzetnim radnjama koje se odnose na prijavu, prenose “Vijesti”

Savjet se, kako navode u saopštenju, i ranije interesovao za ovu tematiku i policiji je preporučeno razvijanje bliske komunikacije i saradnje sa domaćim nevladinim organizacijama posvećenim zaštiti životinja.

“Vjerujući da je to u interesu domaćeg i međunarodnog kredibiliteta crnogorske policije, preporučujemo da se Uprava policije oglasi kratkim javnim saopštenjem, pozove na preporuku ovog Savjeta i domaću javnost, prije svega relevatne NVO posvećene zaštiti prava životinja, da Upravu policije obavijeste o svim saznanjima da se na području Crne Gore organizuju nelegalne borbe životinja kao i svim saznanjima da se području Crne Gore sprovodi protivzakonito postupanje prema životinja u smislu zlostavljanja, mučenja ili ubijanja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SAvjeta, Aleksandar Saša Zeković.

Fondacija za spasavanje pit bul terijera i američkih staforda iz Poljske je 10. januara, 2014. izvijestila crnogorsku policiju o borbi pasa u Podgorici, o čemu svjedoče brojne fotografije objavljene na Fejsbuk profilu jednog od vlasnika pitova.

Prijavu je policiji poslala Olga Kovalska. Fondacija  iz Poljske je izvijestila da je osoba koja se na društvenoj mreži Fejsbuk predstavlja kao Jumbo Radonjić učestvovala u borbi pasa. O tome svjedoči i Fejsbuk objava Radonjića iz novembra 2013. godine u kojoj je, kroz komentare na fotografiju  pit  bula bez dijela njuške, na pitanje jednog od korisnika da li je pas pobijedio, odgovorio „Da, na 2.50“. Navedeni broj se odnosi na vrijeme  za  koje je Radonjićev pas savladao protivnika.

Na drugoj fotografiji koja je objavljena u istom periodu, jedan čovjek drži pita, dok drugi rukom pokazuje kako mu je obraz povrijeđen i kako sa njega visi koža. Radonjić je zainteresovanima objasnio kako je u pitanju borba sestara, čije porijeklo su potom ostali nahvalili kao poznato po dobrom ugrizu.

Kovalska je tada “Vijestima” kazala da bi Radonjić mogao da bude dio kriminalne grupe, jer je uzgajivač velikog broja pit bul terijera.

I on sam je na komentare drugih korisnika kako je jedan od njegovih pasa „predivan“, kazao da je „je*ao više puta, više od 30“, te dao adresu lokacije na internetu gdje su objavljena imena potomaka i kazao kako je njegov pas “Bred Pit u psećem svijetu”.

Sporne fotografije na profilu Radonjića zaključane su ili uklonjene po slanju prijave policiji i prije objavljivanja informacija o njegovim fejsbuk aktivnostima u javnost.

Nadležni tvrde da u Crnoj Gori nema organizovanih borbi pasa, ali je više sagovornika „Vijesti“ i ranije potvrdilo da to nije tačno.

Da borbi pasa nema, “Vijestima“ su i 2013. kazali u Kinološkom savezu Crne Gore. I nezvanični navodi iz Veterinarske uprave govore isto.

Jumbo (Džambo) Radonjić je samo jedan od velikog broja onih koji fotografije pasa sa kojima učestvuju u borbama, ili lokacija na kojima drže te pse, objavljuje na društvenoj mreži Fejsbuk, te na internet uopšte.

borbe pasa

borbe pasa Pas ostavljen na Rijeci Crnojevića nakon borbi pasa 

Početkom decembra, osoba koja se predstavlja Milan Krivokapić iz Nikšića objavio je na svom Fejsbuk profilu brutalan snimak borbe pasa. Na snimku se vidi borba dva velika psa, i nekoliko osoba koji učestvuju u organizovanju borbe. Nakon što jedan pas obori i povrijedi drugog psa, okupljeni ih razdvajaju.

Početkom 2012. na Jutjub servisu je objavljen snimak na kojem se vidjelo kako, vjerovatno vlasnici pasa, podstrekuju svoje šarplanince na borbu. Na početku snimka koji je objavljen pod nazivom „Sokol vs Crni… Šarplaninci Rožaje“, moglo se vidjeti kako se psi na početku 7-minutnog snimka igraju, da bi potom bili napujdani da se kolju.

Odgajivači širom svijeta legla pit bul terijera objavljuju na internet stranici dogarchive.kennel-apbt.com, gdje je registrovano više od 9.500 korisnika, te više od 160.000 pasa.

borbe pasa

Prema statistici, na stranici je registrovano 60 pasa iz Crne Gore.

borbe pasa Pas odgajivačnice iz Crne Gore, sudeći prema podacima sa interneta, drži i svjetski rekord u dužini trajanja borbe. Psi odgajivačnice Montenegrokennels Alen završili su meč nakon nevjerovatnih 6.47, odnosno 4.52 sata.

O njihovim “uspjesima” svjedoče autori Fejsbuk profila Montenegrokennels Alen. Odgajivačnicu su 1997. godine, kako je ranije objavljeno, osnovali Vladan Lakić i pokojni A.M.

Odgajivačnica je u od februara 1997. do juna, 1998. godine, učestvovala na 17 mečeva, a istovremeno je zakazivala po tri, četiri meča. Pokojni A.M. se tim „sportom“ počeo baviti kada je upoznao tadašnje “velikane crnogorskog pita – pokojnog D.R, Rajka Šćepovića, Deja Ivanovića i Mladena Krkeljića.

Opklade i do 10.000 eura

Nikšićanin Nikola Banićević i Slaviša Pavlović iz Leskovca osuđeni su na novčanu kaznu od po hiljadu eura jer su 2009. godine, u improvizovanom ringu, na Barutani, nedaleko od Podgorice, organizovali borbu svojih pasa.

Čak i kada bi bili kažnjeni, profesionalni odgajivači  pit   bul   terijera  te kazne ne bi osjetili, jer su one višestruko niže od potencijalne zarade od ovog “sporta“.

Na jednom od velikog broja stranih foruma na kojima i crnogorski odgajivači razmjenjuju iskustva, predstavljaju svoje pse i na kraju dogovaraju mečeve, padale su opklade u iznosima od 5.000 do 10.000 eura! Visina opklade zavisila je, u konkretnom slučaju, od toga da li opklada ide na pobjednika ili na dužinu trajanja borbe.

O terminima mečeva odgajivači na internetu govore stidljivo. Stidljivo govore i o porazima. Pobjede su prilika da se otvoreno pohvale – porijeklom psa, imenom protivnika i trajanjem meča.

“Pet rolova, nijedna duža od 20 minuta”, “Ubica”, “32 minuta ekspresna pobjeda”, samo su neki od navoda koje odgajivači koriste da opišu svoje pse.

Krvavi okršaji od Cijevne i Vranića do Đuline guke

Policija se o borbama pasa nije izjasnila tokom ljeta, 2012, kada su se „Vijesti“ takođe bavile ovom temom. Kada su se “Vijesti” raspitivale o slučaju Radonjić, te borbama pasa uopšte, samo su kazali da pristup podacima na Fejsbuk profilima korisnika ne zavisi samo od njih, da zbog toga procedura može da potraje, ali nijesu komentarisali ni druga pitanja koja su im tada postavljena.

“Ko god kaže da borbi pasa kod nas nema, laže“, kazao je „Vijestima“ ranije sagovornik iz Podgorice, navodeći da se borbe organizuju periodično, na različitim lokacijama, a kao neke od njih navode se Cijevna i Vranići.

Mjesta za trening pasa za borbe su javna tajna. Podgorički odgajivači, navodno, huškaju svoje pse na lutalice kod Čepuraka, bolnice, pod Ljubovićem, na Starom aerodromu, u šumi kod stočne pijace na Ćemovskom, na Zlatici…

Pljevaljske nevladine organizacije su više puta protestovale zbog organizovanja borbi pasa na pojedinim lokacijama u neposrednoj blizini grada, a jedna od najčešće pominjanih lokacija je Đulina guka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com