PODGORICA: Sjutra javna rasprava na Rimskom trgu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sjutra javna rasprava na Rimskom trgu

Javna rasprava, koju će sjutra u Podgorici organizovati bivši radnici Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT), prema njihovim riječima predstavlja po ko zna koji put pruženu ruku u uspostavljanju dijaloga kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje problema.

U saopštenju bivših radnika nekadašnjeg predsuzeća KTGT-a, sada Port of Adrie, Jovana Lukića i Gorana Vukosavovića, navodi se da će javna rasprava pod nazivom Nadležno-nenadležni početi u 12 sati ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Skoro pet godina traje naš problem da ostvarimo prava koja nam po zakonu pripadaju, a odnosi se na kršenje Sporazuma o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta startnog dijela zarade u bruto iznosima”, navodi se u saopštenju bivših radnika koje je medijima dostavio Građanski pokret otpora.

Na taj način su radnicima, kako tvrde Lukić i Vukosavović, umanjene zarade 18 odsto što je i konstatovala Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore i naložila poslodavcu da otkloni nepravilnosti.

Oni su podsjetili da su pored Ministarstva rada i socijalnog staranja i presude Upravnog suda potvrdile izvršno rješenje inspektora rada.

“Napominjemo da u ovom postupku nije samo nanesena šteta bivšim radnicima, već je po ovom osnovu oštećen budžet Crne Gore za poreze i doprinose na zarade”, dodaje se u saopštenju.

Radnici su se, kako se navodi, u prethodnih pet godina obratili svim relevantnim institucijama i javnosti.

“To je bilo uzalud. Kao da ne postoje oni koji su nadležni da izvrše rješenja i presude koje su te iste institucije donijele”, dodaje se u saopštenju.

Grupa bivših radnika barskog preduzeća u ponedjeljak je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada, gdje planira da ostane do ispunjenja zahtjeva.

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

I predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja tvrde da taj Vladin resor nije nadležan za rješavanje problema zaposlenih i bivših radnika u KTGT, kao ni za izvršenje sudskih presuda.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com