Ćalović: Radonjić hoće da me disciplinuje, a ponižava Skupštinu i partije - Volim Podgoricu

Ćalović: Radonjić hoće da me disciplinuje, a ponižava Skupštinu i partije

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vanja Ćalović saopštila je da je poražavajuće za državu da na čelu novoosnovane Agencije za sprješavanje korupcije bude čovjek koji je, kako kažu, elementarno pravno nepismen i koji svoju karijeru na toj poziciji započinje progonom onih koji se bore protiv korupcije.

“Aktuelni direktor Agencije Sreten Radonjić, očigledno istrajava u naporima da me disciplinuje, kao jedinu članicu Savjeta te institucije koja uporno i konzistentno već više od 15 godina javno ukazuje na slučajeve korupcije. Međutim, Radonjić pokazuje ili da ne zna da pročita zakon ili da ga namjerno falsifikuje, a šta god od toga da je u pitanju, takvo ponašanje ga diskredituje. Pri tome, u svom policijskom mozgu Radonjić ne može da prelomi da je Savjet Agencije birao njega i ima pravo da ga kontroliše, a da on po pitanju izbora članova Savjeta nema ama baš nikakve nadležnosti“, rekla je Ćalović reagujući na izjavu Radonjića za Dnevne novine da direktorka MANS-a ne ispunjava uslove da bude član Agencije.

Prema njenim riječima, Radonjić svojim izjavama pokušava da ponizi i Skupštinu i sve političke partije koje su jednoglasno podržale njeno imenovanje na poziciju člana Savjeta Agencije.

Ćalović je ponovo pozvala predstavnike te institucije da u što kraćem roku, i prije odluke Savjeta, koji jedini ima mandat da predloži razrješenje bilo kog svog člana, utvrdi da li su sve političke partije pogriješile kada su glasale za moje imenovanje.

“Na taj način bi se valjda okončala ova evidentna opsesija Radonjića, pa bi osim progona medija, NVO i mene lično, mogao početi da radi i nešto konkretno od brojnih konkretnih obaveza koje zakon propisuje. Žao mi je što je Radonjić pokazao da je elementarno pravno nepismen i kada je u pitanju primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji svakom građaninu daje pravo da pristupi javnim podacima“, naglasila je Ćalović.

Ona podsjeća da je snimak sjednice Savjeta, na kojoj je intervjuisan Radonjić za poziciju direktora Agencije, dobila upravo u skladu sa tim zakonom, „koji mi daje pravo da sve informacije koje su javne bez ograničenja dalje distribuiram“. „Meni je razumljivo što se Radonjić stidi i protivi objavljivanju tog javnog podatka, jer su njegovi odgovori na intervjuu pokazali da u svojoj profesionalnoj karijeri nije imao nikakvih konkretnih rezultata i da je izabran na poziciju direktora isključivo zbog bliskosti sa Duškom Markovićem, potpredsjednikom Vlade i Demokratske partije socijalista“, dodala je direktorka MANS-a.

Tvrdnje Radonjića da je zbog distribuiranja javnih podataka u konfliktu interesa su, ističe Ćalović, krajnje zabrinjavajuće, jer to, kako kaže, pokazuje da on nema elementarnih pravnih znanja da obavlja važnu državnu funkciju na koju je postavljen i sprovodi upravo onaj zakon za koji je nadležan.

“Na kraju, meni je zaista žao što je Radonjić već na samom početku svoga rada urušio kredibilitet Agencije za sprječavanje korupcije i pokazao građanima, ali i međunarodnoj zajednici koja je mnogo nade polagala u uspostavljanje te institucije, da će svoju poziciju koristiti za obračun sa neistomišljenicima i onima koji razotkrivaju kršenje zakona, korupciju i prljave poslove njegovih prijatelja i naredbodavaca iz vlasti“, zaključila je Ćalović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com