POLICIJA: Čistačica nije uhapšena našom greškom - Volim Podgoricu

POLICIJA: Čistačica nije uhapšena našom greškom

Povodom navoda u medijima da je čistačica na benzinskoj pumpi “Lukoil” Slavka Kovačević 14. januara u Budvi lišena slobode greškom policije saopštenjem je reagovala Uprava policije.

Kako su saopštili, iako nisu imali namjeru da se oglašavaju povodom tog događaja, budući da je Specijalno državno tužilaštvo Kovačevićevoj već uputilo izvinjenje, bili su, kako navode, prinuđeni da to urade jer su se u medijima pojavili navodi da je Budvanka lišena slobode greškom policije.

“Netačni su navodi da su službenici Uprave policije MUP-a odgovorni za lišenje slobode S.K, jer su u konkretnom slučaju, kao što su inače dužni shodno Zakoniku o krivičnom postupku, postupili po nalogu Specijalnog državnog tužioca. Naime, shodno čl. 44 ZKP-a tužilac je nadležan za izdavanje naloga, odnosno „za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti državni tužilac je nadležan da: izdavanjem obavezujućih naloga ili neposrednim rukovođenjem usmjerava radnje organa uprave nadležnog za policijske poslove u izviđaju”, saopštila je policija.

Kako su objasnili, pošto se u konkretnom slučaju radi o tri predmeta, u kojima je policija po nalogu tužioca prikupljala dokumentaciju i dostavljala je Specijalnom državnom tužilaštvu, isti je cijenjeći dokaze koji su validni za vođenje krivičnog postupka identifikovao lica koja se sumnjiče da su počinila krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti. Do dana realizacije predmeta, tvrde, policija nije znala za koja lica će tužilac donijeti nalog o lišenju slobode.

“U nalogu o lišenju slobode, koji je izdao Specijalni državni tužilac, između ostalih lica je bila navedena i S.K, uz jedinstveni matični broj i adresu stanovanja ovog lica. Ona je u nalogu navedena kao lice koje je potrebno lišiti slobode i u najkraćem mogućem roku sprovesti tužiocu koji je izdao nalog. Postupajući po pomenutom nalogu, policija je izvršila neophodne mjere i radnje. To znači da su policijski službenici, prije preduzimanja službenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, vođeni poštovanjem osnovnih ljudskih prava, izvršili detaljne provjere svih dostupnih generalija lica navedenih u nalogu za lišenje slobode koje je izdalo nadležno tužilaštvo. U konkretnom slučaju, koristeći podatke iz naloga za S.K, policijski službenici su identifikovali i locirali ovo lice nakon čega je lišeno slobode, o čemu je, shodno ZKP-u, obavješten tužilac koji je izdao nalog”, saopštili su iz Uprave policije.

Kako su naveli, iako Kovačevićeva nije lišena slobode greškom policije, izražavaju žaljenje zbog situacije u kojoj se tom prilikom našla.

Stanković: Nije greška,nego omaška 

Na pitanje da li će Vrhovno državno tužilaštvo sprovesti internu istragu povodom nedavnog hapšenja pogrešne osobe u Budvi i da li će neko zbog toga odgovarati danas je odgovorio i VDT Ivica Stanković. On je kazao da je riječ o omaški, a ne greški.

“Ja smatram da je to samo posljedica jednog danonoćnog rada Tužilaštva, pa su moguće i takve omaške”, kazao je Stanković novinarima nakon sjednice Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu izbora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com