CRNOGORSKI BRKOVI: Tužilaštvo se bavi novogodišnjom željom sveštenika Jovana Plamenca - Volim Podgoricu

CRNOGORSKI BRKOVI: Tužilaštvo se bavi novogodišnjom željom sveštenika Jovana Plamenca

Tužilaštvo će, kako je saopšteno,  ispitati sve slučajeve u kojima postoje osnovi sumnje daje počinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, saopšteno je juče Pobjedi iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, na pitanje o rezultatima istraga u dva slučaja govora mržnje sveštenika Srpske pravoslavne crkve Jovana Plamenca, upućenog na račun LGBT zajednice u našoj zemlji.

Plamenac je prvo na podgoričkom glavnom trgu, u noći između srijede i četvrtka, tokom proslave dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, nakon odbrojavanja posljednjih minuta stare godine izjavio: „Neka se crnogrski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio u naših slavnih predaka“.

Ove riječi Plamenca prenijela je Pobjeda, nakon čega je uslijedila burna reakcija dijela javnosti i zahtjevi da se hitno otvori istraga protiv sveštenika zbog govora mržnje.

Dva dana kasnije, međutim, Plamenac se ponovo obrušio na LGBT zajednicu u reagovanju na tekst objavljen u Pobjedi, prvo zamjerajući našim novinama da promovišemo homoseksualizam, a onda je još jednom ponovio svoje stavove prema LGBT populaciji. Između ostalog naveo je da „ako i njima rastu brci ispod nosa, a nose ih na zadnjici, e, to je sprdanje sa Crnogorcima, kojima je brk simbol časti, koji su onog ko bi im se dotakao brka ubijali“.

I na ovo je uslijedila oštra reakcija dijela javnosti.

Predsjednik Upravnog odbora „Kvir Montenegro“ Danijel Kalezić kazao je da očekuje da će Tužilaštvo samoinicijativno i hitno reagovati i adekvatno sankcionisati „govor mržnje i raspirivanje mržnje prema LGBT osobama u Crnoj Gori“. Ova organizacija pisala je i ombudsmanu od kojeg takođe očekuje hitnu reakciju.

Kalezić je upozorio da Plamenac raspiruje mržnju i netrpeljivost prema LGBT zajednici u trenutku kada im je bezbjednost ugrožena više nego inače.

“Plamenac ne pomaže već dodatno komplikuje naše živote, koje većina nas živi konstantno skriveno i u strahu, suočeni sa diskriminacijom i nasiljem svakog dana”, istakao je Kalezić, naglasivši da vjeruje da ga tome nijesu naučile vjerske knjige.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com