U “Montefarmu” fali ljekova za srce, prostatu i alchajmer - Volim Podgoricu

U “Montefarmu” fali ljekova za srce, prostatu i alchajmer

U”Montefarm” apotekama Ijekovi “finasterid”, “nitroglicerin” i “memamntin” trenutno se ne mogu podići na recept.

Snabdjevenost je bolja u privatnim apotekama, zbog čega njihovi vlasnici podsjećaju da sa FZO nije trebalo raskidati ugovor.

Nepovoljni vremenski uslovi doveli su do povećanog broja pacijenata u crnogorskim domovima zdravlja i apotekama. Poznato je da se oni naročito negativno odražavaju na hronične bolesnike. Međutim, kako su nam u apoteci “Montefarm” potvrdili, na recept se trenutno ne mogu naći tri lijeka namijenjena upravo takvim bolesnicima. Naime, u državnim apotekama ne možete podići “finasterid”, koji smanjuje veličinu prostate, zatim “nitroglicerin” lingvalete, neophodan srčanim bolesnicima, kao ni “memamntin” za tretiranje Alchajmerove bolesti.

“Idealne snabdjevenosti nema, ali možemo reći da je dostupnost ljekova na recept 90 odsto. Trenutno nemamo ‘finasterid’ (‘mostrafin’) tbl., ‘nitroglicerin’ lingvalete i ‘memamntin’ tbl., jer su deficitarni u proizvodnji. Isporuku očekujemo najdalje početkom februara”, kazali su iz “Montefarma” Dnevnim novinama.

Ova tri lijeka ili njihove zamjene, kako smo provjerili, mogu se kupiti u većini privatnih apoteka, ali bez recepta. Podsjećamo, od 29. novembra građani Crne Gore ne mogu da uzimaju ljekove na recept u privatnim apotekama. Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje odlučili su da raskinu ugovor sa privatnicima, a ministar zdravlja Budimir Šegrt nekoliko puta je obećao da će državne apoteke biti dobro snabdjevene. Ipak, iako su nestašice već počele, član Udruženja privatnih apoteka i vlasnica apoteka “Holos” Jadranka Vuković napominje za DN da je januar mjesec tendera i nabavki te da se u februaru očekuje bolja snabdjevenost.

Ona, međutim, dodaje da nije trebalo raskinuti ugovor sa privatnim apotekama.

“Mi imamo jedan drugi lanac snabdijevanja. Državne apoteke su upućene na ‘Montefarm’, a mi imamo mnogo veledrogerija preko kojih možemo da nabavimo ljekove i naše nabavke su na dnevnom nivou. Raskid sa privatnim apotekama nije dobar zato što je to proces koji teče u svim uređenim državama. Jedino je kod nas taj proces zaustavljen i mislim da smo se vratili korak unazad. Ministar je obećao da će državne apoteke biti dobro snabdjevene. Obično je januar mjesec tendera i nabavki jer, kao što znate, za praznike se ne radi, svode se računi itd., tako da bi bolja nabavka trebalo da slijedi ovih dana, vrlo brzo. Kako će se stvari održavati u privatnim apotekama, ne znam. Sve zavisi od politike ministarstva i države”, kazala je Vuković.

O lijekovima koji se izdaju bez recepta u “Montefarmu” nijesu htjeli da komentarišu.

“Postoje sporadične deficitarnosti ljekova sa pozitivne liste, ali najveći broj ljekova imamo” naveli su u ovoj apotekarskoj instituciji.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com