Zatvorenik Zoran Marković (36) pertlom zadavio cimera?! - Volim Podgoricu

Zatvorenik Zoran Marković (36) pertlom zadavio cimera?!

Jagodinac Zoran Marković (36) osumnjičen je da je u utorak ujutru u zatvorskoj ćeliji u Padinskoj skeli, ubio cimera Predraga Amovića (36) iz Melenaca kod Zrenjanina. Zločin je otkriven tokom jutarnje prozivke osuđenika. Pošto se Anović nije pojavio, zatvorski stražari su otišli do ćelije, gdje su zatekli beživotno tijelo. Probali su da mu ukažu pomoć, misleći da se onesvijestio. Ali su onda ugledali povrede na tijelu zbog kojih su odmah pozvali policiju i nadležne iz Višeg tužilaštva u Beogradu.

Uviđaj je trajao nekoliko sati, a tijelo je poslato na obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Prema nezvaničnim informacijama, Marković je, navodno, pertlom iz patike zadavio svog zatvorskog cimera.

– Na tijelu Anovića primijećene su i druge povrede čije porijeklo istražujemo – navodi izvor “Novosti” blizak istrazi. – Imamo nezvanična saznanja da je već dva-tri puta pokušao samoubistvo, pa se utvrđuje da li je možda neke povrede sam sebi nanio.

Prema nezvaničnim saznanjima, njih dvojica su se prvo posvađala, pa potukla, da bi Zoran na kraju zadavio Predraga.

Marković je, inače bio osuđen na 11 godina zatvora zbog razbojništava i krađa na drzak način. Prema policijskim saznanjima dugogodišnji je narkoman, pa su mu pisane krivične prijave i za nelegalnu trgovinu drogom. On je uskoro trebalo da se nađe na slobodi.

– Marković je stari znanac jagodinske policije – navodi naš izvor. – On je iz obližnjeg sela Končarevo, a kao po pravilu, čim bi se našao na slobodi učinio bi novo krivično djelo.

Amović je u Padinskoj skeli izdržavao petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva, na koju ga je osudio Viši sud u Zrenjaninu. On je 10. jula 2007. iz koristoljublja usmrtio Darinku Demiri (94) u kući u kojoj je živela u Ulici carice Milice 2. Starica ga je poznavala odranije, jer je uz posredovanje Centra za socijalni rad iz Zrenjanina jedno vrijeme bila Predragova hraniteljka.

Po odlasku iz njenog doma, izdržavao se radeći fizičke poslove na građevini. Često je svraćao kod svoje dobrotvorke, tražeći uglavnom hranu i novac. To je učinio i u poslepodnevnim časovima na dan ubistva. Pošto je znao da starica ima nešto ušteđevine, u alkoholisanom stanju došao je i zahtijevao da mu da novac. U jednom momentu, nasrnuo je na nesrećnu ženu, počeo da je davi svojom majicom i tuče njenim štapom. Napravio je premetačinu i pronašao oko 2.000 evra, što u devizama, što u dinarima.

Napustio je kuću i ostavio na podu usmrćenu staricu. Iz Ljubovije, gdje je namjeravao da ode u jedan manastir, javio se ocu Jovanu u Melence i saopštio da je ubio Darinku. Policija ga je uhapsila 12. jula. Goran Zec, tadašnji istražni sudija Višeg suda u Zrenjaninu, koji je vodio ovaj slučaj, po sjećanju kaže za “Novosti” da je istraga išla brzo, jer je ubica sve priznao i do detalja opisao kako je počinio zločin.

Istragom će se utvrditi šta je prethodilo zločinu, kao i da li je možda došlo do propusta prilikom odluke da Marković i Amović dijele ćeliju. Prema riječima advokata Nebojše Milosavljevića, postoji tim stručnjaka – vaspitača, psihologa i drugih koji su zaduženi za opservaciju, odnosno za praćenje ponašanja zatvorenika od momenta kad dođu u ustanovu, pa sve do njihovog izlaska.

– Ti tretmani nisu isti od samog početka, sve zavisi koliko je proces resocijalizacije uspio i mnogo je bitno da li je zatvorenik sklon asocijalnom ponašanju, nasilju… – objašnjava Milosavljević. – Sve to ima uticaja u klasifikaciji osuđenika, pogotovo kad se radi o onima koji služe visoke kazne. Da bi se izbjegli sukobi vrši se individualizacija, što znači da obično silovatelji i pedofili budu zajedno, zatim oni koji “leže” za imovinska j… Uglavnom se gleda “pedigre” osuđenog, njegova biografija, ponašanje, karakteristike, kao i to da li je riječ o višestrukom povratniku.

Zatvor u Padinskoj skeli foto Z. Jovanović

Advokat Milosavljević napominje da se vodi računa da se u istom bloku, pa čak i u zatvoru ne nađu oni koji su u sukobu još dok su bili na slobodi, kao na primjer pripadnici suprotstavljenih kriminalnih grupa.

MODERNA USTANOVA

ZATVOR u Padinskoj skeli važi za najmoderniji i najbezbjedniji u Srbiji i u njemu kazne izdržavaju osuđeni za teška krivična djela. Predviđen je za oko 400 zatvorenika. Ima 222 ćelije i sve su dvokrevetne. Zatvorenici imaju pravo na tri obroka dnevno, dva paketa mjesečno do deset kilograma, dva sata dnevno šetnje u dvorištu… Bude se u 6.30, a na spavanje odlaze u 21.30 sati. Širom zatvora raspoređeno je 300 kamera, a o bezbjednosti brine i oko 150 posebno obučenih stražara.

(novosti.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com