EVO KAKO JAVNI IZVRŠITELJI PROCJENJUJU IMOVINU: Kuća i garaža prodate za 8.500 eura - Volim Podgoricu

EVO KAKO JAVNI IZVRŠITELJI PROCJENJUJU IMOVINU: Kuća i garaža prodate za 8.500 eura

Dug od nekoliko hiljada eura može biti dovoljan da dužnik ostane bez krova nad glavom! Iako je prividno sve legalno i u zakonskim okvirima, spekuliše se da su neke licitacije koje organizuju javni izvršitelji za račun njihovih povjerilaca unaprijed dogovorene, a nepokretnosti prodate iz trećeg puta i to u visini duga fizičkog ili pravnog lica kod neke od crnogorskih banaka.

Do sada nije bila nijedna prijava koja bi potkrijepila takve sumnje, a Vikend novine su uz pomoć zahtjeva za slobodan pristup informacijama pokušale da istraže spisak prodatih nekretnina, njihovu kvadraturu, procijenjenu vrijednost i cijene po kojima su prodate.

Međutim, od četrdesetak javnih izvršitelja, svega sedam je VN dostavilo podatke o prodatim nepokretnostima, dok je većina saopštila da nije imala takva profesionalna iskustva. Pojedini su se pozivali na različita tumačenja zakona kako bi izbjegli da odgovore na traženi zahj ev, uprkos činjenici da su sva oglašavanja licitacija objavljena u medijima kroz javna oglašavanja i da su samim tim postala dostupna javnosti.

Nepisano pravilo

Po nepisanom pravilu, nekretnine dužnika ni u jednom dostupnom slučaju nijesu prodate prilikom prve licitacije, odnosno po procijenoj vrijednosti.

U drugom krugu cijena ponuđene nekretnine odmah biva praktično prepolovljena, kako bi se napokretnost navodno što prije prodala, dok se u trećem krugu ona nudi za minimalni iznos, odnosno u visini duga dužnika. U pravo ova praksa, koja je zaživjela među našim javnim izvršiteljima, dovodi do spekulacija da se prodaja nepokretnosti dužnika organizovano vrši, odnosno potencijalnim kupcima čeka tek drugi ili treći krug, kako bi se vrijedna imovina kupila po bagatelnoj cijeni.

U Ministarstvu pravde Vikend novinama je rečeno da ne posjeduju dokumentaciju o pojedinačno prodatim nepokretnostima, dok u Komori izvršitelja tvrde da shodno zakonu nijesu dužni da vode poj edinačnu evidenciju. Godišnji izvještaj o radu izvršitelja sadrži ukupan broj riješenih i neriješenih predmeta, ukupan iznos potraživanja te iznos naplaćenog potraživanja, ali se iz njega ne može zaključiti koliko je bilo prodatih nepokretnosti.

Visoka cijena kada se prodaje Glavnom gradu

Jedan od javnih izvršitelja koji je imao iskustvo sa prodajom putem licitacije je Aleksandar Bošković, koji je VN dostavio podatke o tome. Prema informaciji dobijenoj od Boškovića, on je do sada prodao više nepokretnosti kako bi namirio potraživanja svojih klijenata, a nijedna od njih nije prodata na prvom ročištu.

Kuća od 70 kvadrata sa pomoćnim objektima od 21 kvadrat prodata je po cijeni od 8.550 eura, na trećem ročištu, navodi se u odgovorima ovog izvršitelja. Dalje, stan od 72 kvadrata prodat je izvršnom povjeriocu Prvoj banci, kojoj prethodno nije namiren dug, i to na drugom ročištu za iznos od 60.000 eura. Tri livade u Danilovgradu, ukupne površine 1.363 kvadrata, prodate su takođe na drugom ročištu za iznos od 6.162,50 eura. Osim toga, livada druge klase u podgoričkom naselju Tološi, ukupne površine od 2.500 kvadrata, na isti način prodata je za iznos od 81.250 eura izvršnom povjeriocu Glavnom gradu Podgorica, stoji u odgovoru.

Kancelarija ovog izvršitelja, kako se navodi, prodala je stan površine 161 kvadrat sa pripadajućom garažom površine 28 kvadrata za 74.975 eura i to na drugom ročištu, dakle za polovinu od proćijenjene vrijednosti.

Izvršitelj Mirović Mitar, koji je zadužen za opštinu Ulcinj, zaključio je dva predmeta putem prodaje i to šumu 3. klase površine od 300 kvadrata, koja je procijenjena na vrijednost od 7.500 eura, a prodata na drugoj licitaciji za 3.750 eura izvršnom povjeriocu Aliji Dautoviću iz Rožaja. Isti kupac je kuću na Adi Bojani površine 60,60 kvadrata, sa platformom od 23,45 kvadrata, koja j e bila prodj enj ena na 22.000 eura, kupio za svega 11.000 eura, takođe na drugoj licitaciji.

Sve u pola cijene

Javni izvršitelj sa Cetinja Vidak Latković od početka rada u februaru 2015. imao je samo jedan predmet koji je riješio prodajom nepokretnosti izvršnog dužnika, a koja je bila pod hipotekom. U pitanju je poslovni prostor površine 72 kvadrata, koji je prodat na drugoj javnoj prodaji po cijeni od 26.500 eura. Utvrđena vrijednost nepokretnosti, a koja je ujedno bila i najniža cijena na prvoj prodaji bila je 49.104 eura.

Izvršitelj Ana Nikić iz Bara prodala je poslovni prostor površine 29 kvadrata u iznosu od 23.200 eura, naravno u drugom krugu licitacija, a procijenjena vrijednost nepokretnosti bila je 46.400 eura. Za upola niži iznos od procijenjenog prodat je stambeni prostor površine 36 kvadrata i to za 31.900 eura.

Prodala pola stana

Izvršitelj Snežana Pavličić do sada je prodala pola stana, koji se nalazi u blizini Mall of Montenegro, ukupne površine 84 kvadrata, čija je vrijednost bila procijenjena na iznosod 32.890 eura, a prodat je na drugom ročištu po upola nižoj cijeni za 16.445 eura.

“Pred ovim javnim izvršiteljem u toku su prodaje još pet nepokretnosti od kojih su dvije nekretnine-stanovi, jedan objekat zgrada, jedna parcela i jedan poslovni prostor, za koje vam, s obzirom da su u toku postupci, za sada ne mogu dati preciznije podatke”, kazali su iz kancelarije ovog javnog izvršitelja.

Javni izvršitelj za opštine Pljevlja i Žabljak Jasminka Bajović od početka rada prodala je samo tri nekretnine koje su bile vlasništvo izvršnog dužnika “BOKA GROUP” d.o.o iz Herceg Novog. Riječ je o stanovima koji se nalaze na teritoriji opštine Herceg Novi, KO Đenovići i KO Baošići.

“Prvi stambeni prostor koji je prodat radi naplate novčanog potraživanja izvršnog povjerioca je površine 51 kvadrat, čija je početna cijena bila 62.000 eura, ali navedena nepokretnost je prodata za iznos od 31.000. Drugi stambeni prostor koji je površine 51 kvadrat takođe je prodat za iznos od 31.000 eura, a početna cijena je bila 62.000 eura. Treći stambeni prostor od 54 m2 je prodat za iznos od 35.000 eura, a procijenjen je bio na iznos od 70.000 eura”, navodi se u odgovoru Bajović.

Disciplinski postupci protiv izvršitelja

Ministarstvo pravde krajem prošle godine pokrenulo je disciplinske postupke protiv tri javna izvršitelja Dejana Kekovića, Aleksandra Boškovića i Ljiljane Vladičić zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njihovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana na njihov rad. Naime, podatak da je kod nekih izvršitelja koji u radu imaju najveći broj predmeta procenat uspješnosti izvršenja ispod deset odsto, što je znatno lošije nego što su sudovi imali, bio je sumnjiv za nadležne iz Ministarstva pravde, koji su odmah počeli istragu o tome. Zbog toga je ministar Zoran Pažin naložio nove kontrole kod izvršitelja koji imaju najveći broj pritužbi i kod kojih je utvrđen najveći broj nepravilnosti.

Značajna novina za dužnika koji plati potraživanje u roku za dobrovoljno izvršenje je da je oslobođen plaćanja nagrade za uspješno sprovođenje izvršenja. Novom uredbom je limitiran iznos nagrade za uspješno sprovođenje i ne može biti veći od 10.000 eura, dok je ranijom bilo predviđeno da se ne može preći iznos od 7.500 eura.

1 komentar

  1. Na koji nacin gradjani mogu ucestvovati na licitaciji?? I putem cega mogu biti obavjesteni o licitaciji,gdje se to objavljuje?? Imali neko da zna….Hvala!?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com