NOVA formirala partijsku policiju? - Volim Podgoricu

NOVA formirala partijsku policiju?

Nova srpska demokratija formirala je nedavno svoju partijsku policiju, kojom rukovode bivši članovi Sedmog bataljona, saznaju Vikend novine iz izvora bliskih Demokratskom frontu. Novi “policajci” već su dobili uniforme koje su rađene na prostorima van teritorije Crne Gore.

Prema informacijama Vikend novina, polovinom januara u Nikšiću je održan sastanak novoformirane “službe obezbjeđenja” Nove srpske demokratije, kojem je, prema riječima sagovornika VN, prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora te partije Milutin Đukanović. On je, kako kažu naši izvori, ocijenio da “teško može doći do pada aktuelne vlasti u Crnoj Gori mirnim putem”.

Saopštio je i procjene da će Vlada dobiti podršku većine poslanika u crnogorskom parlamentu na vanrednom zasijedanju 25. januara i konstatovao da “ovoj vlasti nema rušenja legalnim, već jedino nasilnim putem”.

Nova srpska demokratija se, očigledno, ozbiljno pri, prema za destabilizaciju Crne Go re, zaustavljanje njenog puta u NATO, uz dovođenje u pitanje opstanka države i tekovina 21. maja 2006. godine.

Jedino to može biti razlog formiranja takozvane službe obezbjeđenja i aktiviranja članova nekadašnjeg zloglasnog Sedmog bataljona. Da li će novi pokušaj destabilizacije uslijediti na najavljenim protestima 24. januara ili 25, za vrijeme “velike narodne skupštine”, kako je Demokratski front nazvao skup planiran za dan kada će se u parlamentu razgovarati o povjerenju Vladi, saznaćemo vrlo brzo.

Za razliku od 24. oktobra prošle godine, kada je napadnuta policija, pokušano rušenje institucija i nasilan ulazak u zgradu parlamenta, Nova srpska demokratija nove proteste dočekuje sa pojačanim kapacitetima i svojom partijskom policijom koja, ako dođe do incidenta, nema na koga da udari osim na državne organe bezbjednosti.

Obraćanja Milutina Đukanovića “policajcima” Nove i rečenice da “ovoj vlasti nema rušenja legalnim, već jedino nasilnim putem” otklanja svaku sumnju da je nova služba Nove srpske demokratije formirana da bi svoje članstvo i simpatizere spriječila da izazovu incident. Međutim, poruke novim “službenicima obezbjeđenja” jasno pokazuju zbog kakvog su scenarija angažovani.

Prema informacijama VN, članovi DF i službe obezbjeđenja Nove srpske demokratije već su posjetili opštine na sjeveru Crne Gore i svojim članovima i simpatizerima podijelili zadatke.

Nova srpska demokratija nije krila da priprema svoju “policiju”, a njenom promocijom na dočeku Pravoslavne nove godine testirala je i reakciju državnih organa na nove “kolege”, koja je izostala.

Ispred bine postavljene na glavnom gradskom trgu u noći 13. januara i ispred štandova na kojima su sakupljani potpisi protivnika članstva Crne Gore u NATO stajalo je desetine uniformisanih lica koji su na svojim kapama u jaknama imali trobojke.

Svako ko je prolazio Ulicom slobode i glavnim gradskim trgom ili pratio program imao je priliku da vidi momke u crnim uniformama sa zelenim fluorescentnim prslucima i kapama na kojima su bili ušiveni simboli koji nijesu crnogorski. Sam nastup “policajaca” Nove srpske demokratije takođe nije bio zanemarljiv. Prema riječima Podgoričana koji su 13. januara uveče bili u centru grada, obezbjeđenje Nove srpske demokratije došlo je na trg maltene marširajući, a potom su im se obratili”komandiri” nalažući im da se “razvrstaju”.

Prije toga, okupili su se u Hercegovačkoj ulici, gdje su prostorije Nove srpske demokratije, onda se formacijski postrojili i predvođeni Vasilijem Durutovićem, članom Sedmog bataljona, došli na glavni gradski trg.

Na uniformama nije bilo oznake da se radi o redarima, što j e moralo da stoj i. Vrlo brzo ćemo vidjeti kakve će komande dobiti novi “službenici” za obezbjeđenje pod pokrovitelj stvom bivših članova Sedmog bataljona. V.Š.

Prema informacijama Vikend novina, sastanku u Nikšiću prisustvovalo je 11 koordinatora i šefova službe obezbjeđenja Nove srpske demokratije, među kojima su bili Božidar Butorović i Vasilije Durutović.

Njih dvojica su se sastali nedavno sa članom srpskog sokolskog društva “Miloš Obilić” Miljanom Đukićem, kojem je navodno povjeren dio posla u vezi sa eventualnim angažovanjem lica sa tog područja. Istim povodom, Butorović je sa još jednim pripadnikom Sedmog bataljona boravio u Spužu i Danilovgradu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com