ALARM: U Crnoj Gori sve više roditelja ODBIJA da vakciniše djecu! - Volim Podgoricu

ALARM: U Crnoj Gori sve više roditelja ODBIJA da vakciniše djecu!

Sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više milionima ispitanika, kako od strane državnih tako i nezavisnih institucija poput Kohranovog instituta, nedvosmisleno ukazuju da nema povezanosti MMR vakcinacije ne samo sa autizmom već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama, kazali su za CdM u Insitutu za javno zdravlje IJZ.

Informacija, koju su  mediji prenijeli, da je Federalni sud za vakcine u tajnosti priznao da MMR vakcina (kombinacija malih boginja, zaušaka i rubeole) uzrokuje autizam digla je prašinu i uznemirila veći dio javnosti, posebno novopečene roditelje.

POTVRĐENO: Vakcina protiv malih boginja zauški uzrokuje AUTIZAM!

Reakcije su bile različite. Jedan dio javnosti smatra da je ova informacija neprovjerena i senzacionalistička, dok  drugi tvrdi da se njome “izmišlja topla voda”.

U Institutu za javno zdravlje demantuju navode da MRR vakcina ima veze sa autizmom. Ističu da je koincidencija vremena kada se najčešće otkriva autizam, a to je druga godina života, sa vremenom kada se daje MMR jedini razlog vjerovanja da je ta bolest posljedica vakcinacije.

“Dosad kod nas nisu registrovani izuzetno rijetki oblici neželjenih reakcija, tipa encefalitisa,jer se oni opisuju sa učestalošću od jednog slučaja na 500 hiljada do milion datih doza MMR vakcine. Samim tim kod nas ova reakcija se može desiti izuzetno rijetko – jednom u 10 do 100 godina. Obzirom da se encefalitis kao komplikacija prirodno preležanih morbila javlja 100 do 1000 puta češće nego nakon vakcinacije jasno je da MMR vakcina ne samo da spriječava obolijevanje i smrtne ishode veći encefalitis koji često ostavlja neurološke komplikacije“, saopšteno je CdM-u iz IJZ-a.

Objašnjavaju da je u mnogoljudnim državama, poput SAD-a, čiji je broj novorođenih oko 500 puta veći od našeg i posljedično sa velikim brojem datih doza vakcina, moguće da se s vremena na vrijeme registruju slučajevi encefalitisa, ali ne i autizma kao neželjene reakcije.

O takvim slučajevima, a zbog specifičnosti američkog zdravstvenog osiguranja, individualno odlučuje Federalni sud za potraživanja.

Sve manje roditelja vakciniše djecu

Iz različitih razloga, a prije svega negativnih informacija koje mediji prenose, u Crnoj Gori se svake godišnje smanjuje broj roditelja koji vakciniše svoju djecu.

“Obuhvat sa prvom dozom MMR vakcine kod nas je do skoro bio izuzetno visok i kretao se oko 95 odsto i više. Iz različitih razloga, a prije svega zbog uticaja antivakcinalnih poruka koje pojedini mediji bez prethodne provjere prenose, a koji unose nemir i pojačavaju zbunjenost kod naših roditelja, broj vakcinisane djece posljednjih godina počeo je da opada“, kazali su nam iz IJZ-a.

Ako se ovakav trend nastavi, upozoravaju, naći ćemo se u sličnoj situaciji kao pojedine evropske države (Francuska, Velika Britanija, Bugarska, Italija, BiH) koje su nakon nekoliko godina zadesile epidemije sa po više desetina hiljada oboljelih, desetinama umrlih i značajnim brojem djece sa encefalitisom i posljedičnim neurološkim komplikacijama.

“Kao posljedica epidemije morbila u susjednoj BiH kod nas je krajem 2014. i početkom 2015. godine došlo do “uvoza” ove bolesti od koje su oboljele 22 osobe, prevashodno nevakcinisane, svih uzrasnih skupina, uglavnom iz graničnih opština (Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Podgorica)“, kazali su u IJZ.

U Institutu se nadaju da će, poučena ovim iskustvima, Crna Gora, uz pomoć odgovornih medija koji građanima pružaju naučno provjerene informacije, izbjeći ovakve situacije sa ponovnom pojavom epidemija bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

A vakcine spašavaju živote tako što sprečavaju bolesti kod ljudi koji ih prime i većina vakcinisanih nema ozbiljne reakcije na njih.

Nažalost, kažu u IJZ, one kao i svaki drugi lijek, mogu izuzetno rijetko dovesti do neželjenih reakcija i to je ono što izaziva najviše nedoumica kod roditelja.

“Niko ne negira postojanje ovakvih reakcija ali one su daleko rjeđe od istih ili sličnih komplikacija koje nastaju nakon bolesti od kojih vakcine štite zbog čega je korisnost vakcinacije potpuno jasna“, navedeno je u saopštenju.

U Crnoj Gori postoji sistem nadzora nakon vakcinacije kojim ljekari prijavljuju svaku sumnju na neželjene reakcije.

“Većina reakcija sa kojima se naši ljekari srijeću u praksi predstavljaju blage reakcije lokalnog tipa koje uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda kao i neke opšte reakcije, tipa povišene tjelesne temperature, gubitka apetita, osjećaja nelagodnosti i malaksalosti za koje je karakteristično da kratko traju i da prolaze same od sebe. Sistemom nadzora jako rijetko registruju se i nešto ozbiljnije neželjene reakcije tipa febrilnih konvulzija, produženog plača, alergijskih reakcija tipa urtikarije (koprivnjače) i sl. koje ne ostavljaju posljedice po zdravlje“, objašnjeno je u saopštenju.

Registar autizma u Crnoj Gori, kao ni u mnogim drugim državama, ne postoji tako da nema preciznih podataka o broju osoba sa autizmom.

“Određene studije koje za cilj imaju procjenu broja osoba sa ovim stanjem su započete na prostoru država Jugoistočne Evrope od strane psihijatrijskih službi a prvi rezultati se očekuju do kraja godine nakon čega će se razmatrati i mogućnost formiranja registra za autizam“, dodaju u IJZ-u.

U Institutu sugerišu medijima da uspostave saradnju sa službama koje se bave ranom dijagnostikom i tretmanom (pedijatri, psihijatri i pedagozi) kako bi se obezbjedila odgovarajuća edukacija građana Crne Gore i time pomoglo roditeljima da što ranijeo tkriju početne simptome autizma, a samim tim i svoju djecu na vrijeme podvrgli odgovarajućim tretmanima čime bi efekti bili veći.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com