Širi se virus Zika: Najviše opasan za trudnice - Volim Podgoricu

Širi se virus Zika: Najviše opasan za trudnice

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da bi se opasni virus Zika mogao proširiti u brojnim zemljama.

Upozoravaju da će najvjerovatnije doći do širenja virusa u svim zemljama Južne i Sjeverne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Naučnici ovaj virus povezuju s oštećenjima mozga više hiljada beba u Brazilu.

Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lijek, a infekcija uzrokuje simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje. Virus je zapravo najviše opasan za trudnice jer utiče na plod. Djeca se rađaju sa veoma malom glavom, što utiče na dalji razvoj, a na kraju dovodi i do smrti.

Skoro 80 odsto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nose virus, sve dok se ne pojave simptomi.

Virus je izazvao veliku zabrinutost širom svijeta, ponajviše zato što se širi veoma brzo, navodi CNN.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savjetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odgode.

“Situacija sa ovim virusom se pogoršava iz dana u dan”, rekao je doktor Antoni Fauci, direktor Instituta za alergije i infekcije u SAD-u.

Do sada se zika virus pojavio u Barbadosu, Boliviji, Brazilu, Cape Verdeu, Kolumbiji, Ekvadoru, El Salvadoru, Francuskoj Gvajani, Gvadalupeu, Gvatemali, Gvajani, Haitiju, Hondurasu, Meksiku, Panami, Paragvaju, Portoriku, Saint Martinu, Surinamu, Samoi i Venecueli.

Ljekari savjetuju da je jedina vrsta zaštite za sada izbjeći putovanje u zemlje i područja u kojima se virus pojavio. Ukoliko se pak mora putovati, savjetuje se maksimalna zaštita od ujeda komaraca.

CNN navodi da zdravstvene organizacije i instituti širom svijeta nastoje da proizvedu vakcinu koja će zaustaviti virus.

3 komentara

  1. Good work, are you looking for real estate in Longwood, FL? Learn where the deals are, getbank owned property lists and find homes for sale in Winter Park.

  2. Bonjour On dirait que les thèmes de ce concis debrieffing requierent d’avantage de valeurs; Votre tournure peut paraitre recevable or je ne defend pas les différents avis plus anciens! il faudrait ajouter quelques valeurs pour plus de professionalisme! Merci

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com