NAREDNOG MJESECA ĆE SE NA NEBU DEŠAVATI ČUDESA! Evo o čemu se radi - Volim Podgoricu

NAREDNOG MJESECA ĆE SE NA NEBU DEŠAVATI ČUDESA! Evo o čemu se radi

Ljubitelji astronomije, naučne fantastike, pa i svako ko nije astronaut, a želio bi da se pohvali da je sopstvenim očima vidio neku planetu, u narednih mjesec dana ostvariće svoje snove, pošto će na nebu moći da ugleda Veneru, Mars, Jupiter i Saturn.

Otežavajuća je okolnost, objašnjava u izjavi Tanjugu Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković” za 24sata, što će posmatrač morati u ove hladne dane da ustane iz postelje prije zore da bi posmatrao planete.

Kako je primijetio Jeličić, malo je poznato da se planete ne kreću po cijelom nebu, već oko ekliptike, linije po kojoj ide Sunce po nebeskom svodu.

“Pošto imaju različite brzine, u zavisnosti od toga koliko su daleko od Sunca, može se desiti da se one načičkaju na toj liniji, na ekliptici, tako da mogu sve biti na večernjem, jutarnjem ili na dnevnom nebu”, rekao je Jeličić.

Iako je najčešći slučaj da su raštrkane, tako da se pola vide na noćnom nebu, a ostatak se vidi na dnevnom, ovog puta one su se grupisale na jutarnjem nebu, prije izlaska sunca.

“Do Sunca je najbliža Venera, do nje Saturn, onda Mars i malo dalje od njih, a sve duž linije ekliptike, je Jupiter”, objašnjava Jeličić.

Prema njegovim riječima, sa Narodne opservatorije u Beogradu nije moguće vidjeti tu nebesku pojavu tokom radnog vremena, kada je narod još budan, dok se ujutru “malo ko budi da bi posmatrao nebeska tijela”.

Dodaje da se pojava može posmatrati širom svijeta i da će oni koji se budu zainteresovali moći da vide miran sjaj planeta, za razliku od zvijezda koje trepere.

“Ovo je pojava koja se posmatra očima. Uran i Neptun se neće vidjeti. A prije mjesec dana se vidjela na jutarnjem nebu i planeta Merkur, koju je veoma teško vidjeti. Priča se da je Kopernik nikada nije vidio, a eto ja sam je vidio”, našalio se Jeličić.

Kaže da bi uskoro trebalo da se planetama pridruži i Mjesec, pa će biti pravi “jutarnji vašar”.

“Mjesec brzo prođe, dok se planete kreću veoma lagano. One se na nedelju dana skoro nigde ne pomjeraju. Ovo grupisanje će moći da se posmatra i narednih mjesec dana”, poručio je Jeličić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com