Bor koji je KRVARIO: Najtužnija ljubavna priča - Volim Podgoricu

Bor koji je KRVARIO: Najtužnija ljubavna priča

Ogroman crni bor je vijekovima stajao na brijegu u blizini manastira Mileševa, u selu Hisardžik. Na šest kilometara od Prijepolja, nekoliko stotina metara južno od srednjovekovnog grada Mileševca-Hisardžika i džamije, pet vijekova je krio priču o ljubavi srpskih Romea i Julije.

Stablo tada najvećeg crnog bora u Srbiji je bilo toliko debelo da su jedva mogla da ga obuhvate šestorica ljudi, a masa je bila procijenjena na preko pedeset kubika. Kao prirodna rijetkost ovog kraja, bor je bio zakonom zaštićeno prirodno dobro, a za njega se vezuju razne legende i vjerovanja mještana. U narodu su ga nazivali “đevojkin bor”.

Prema predanju, bor je posadila djevojka na grob svog momka, koji je sahranjen na mjestu gdje je izvršio samoubistvo, zbog toga što mu roditelji nisu dali da se njome oženi. Bor je djevojka posadila kao sjećanje na njihovu veliku ljubav i zaklela se da se nikada neće udati, što je i ispoštovala.

Mesto gde je nekad bio bor

Ostaci nestalog spomenika prirode, Foto: Nemanja Radenković

Bor je pri dnu bio zasječen. Prema predanju, u dalekoj prošlosti jedan mlad čovjek je pokušao da odsiječe bor. Poslije nekoliko udaraca sjekirom, iz bora je po mladiću prsnula krv i on je na mjestu ostao mrtav. Iz straha da im se ne dogodi nešto loše, od tada bor niko više nije dirao, niti je ko pokušao da odsiječe i jednu granu.

Bor se zbog svoje starosti sam srušio oko podneva 23. juna 1999. a ono što je ostalo od njegovog ogromnog stabla, ni dan-danas niko ne dira.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com