PODGORICA: Tužilaštvo kreće na Miomira Mugošu? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tužilaštvo kreće na Miomira Mugošu?

Specijalno državno tužilaštvo privelo je kraju izviđaje u predmetima “Bazar” i “Carine” nakon što je prikupljena obimna dokumentacija, u kojoj je, uz finansijsko vještačenje, saslušano više osoba povezanih sa ovim navodno sumnjivim poslovima.

Prema nezvaničnim saznanjima Vikend novina iz Tužilaštva preostalo je samo da se saslušaju glavni akteri ovih afera, nakon čega će biti podnijeta naredba za sprovođenje istrage.

Ovim činom Tužilaštvo polako ali sigurno steže obruč oko bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, sadašnjeg ambasadora Crne Gore u Sloveniji, koji je u ime Glavnog grada sklopio sa vlasnikom “Carina” Čedom Popovićem i Tomom Čelebićem, vlasnikom građevinske firme “Čelebić” navodno sporne poslove kojima je nanesena milionska šteta gradskom budžetu. Da li će se upravo ova imena naći u naredbi za sprovođenje istrage znaće se veoma brzo.

Na nepravilnosti u vezi sa izgradnjom i podjelom sadržaja Tržnog centra Bazar u Bloku 5 prošlog ljeta su ukazali iz Demokratske Crne Gore, navodeći da je kroz javno-privatno partnerstvo glavnog grada i kompanije “Čelebić”, Glavni grad za ulog od 8.107 kvadrata vrijednog zemljišta i naknade za komunalije dobio mrvice, odnosno parking mjesta i pijacu, a ta kompanija hiljade kvadratnih metara ekskluzivnog poslovnog prostora.

Sumnja se, naime, da je Glavni grad na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Mugošom oslobodio „Čelebić” plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse.

Ugovor između Glavnog grada i „Čelebića” u vezi sa zajedničkom izgradnjom zelene pijace i šoping centra u Bloku 5, koji su potpisali Mugoša i Čelebić, sklopljen je 2010. godine, a njime navodno nije predviđena površina objekta koji se gradi.

Tim ugovorom je predviđeno da Glavni grad, umjesto naknade za zemljište od nešto više od 8.000 kvadrata i prebijanje komunalija za tržni centar “Bazar”, od Carina dobiti prizemlje, odnosno zelenu pijacu “Bazara” površine od oko 1,1 hilj adu kvadrata i parking tog objekta površine 6.000 metara kvadratnih.

Upravo takvim rješenjem, ali i formulacijom iz ugovora, kojim je predviđeno da “investitoru pripadaju svi ostali sadržaji” ostavljen je prostor za mahinacije koje su navodno stavile privatnog investitora u privilegovan položaj na štetu Glavnog grada, vjeruju Demokrate.

Na nepravilnosti u slučaju „Carine” svojevremeno su Tužilaštvu ukazivali iz MANS-a podnošenjem krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Ta prijava je, međutim, odbačena, a predmet je zapečaćen. Ponovo je otvoren kada je Tužilaštvo prije nekoliko mjeseci zatražilo kompletnu dokumentaciju iz RTCG koja je emitovala Mehanizam u kojoj je, između ostalog, tema bila i slučaj “Carine”.

U ranije podnijetoj krivičnoj prijavi se navodilo da je nakon presude Vrhovnog suda iz 2010. godine nastao dužničko-povjerilački odnos između Glavnog grada i podgoričke firme “Carine”, pri čemu je ta kompanija bila dužna da vrati zemljište površine 15.205 kvadratnih metara, a Glavni grad sumu od 2.508.825 eura, koliko su “Carine” platile za sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo Glavnog grada, gradonačelnik Miomir Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta “Carinama” i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar, isto kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Razlika je, međutim, što je u međuvremenu promijenjen DUP i novim rješenjima je predviđeno da se na tom zemljištu može izgraditi preko 72.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora u čijoj je blizini sada planirana i obilaznica, što je moralo uticati na povećanje cijene zemljišta. Sumnja se takođe da je za raspolaganje sporne imovine bila ovlašćena samo Skupština, koja u konkretnom slučaju nije vršila ta ovlašćenja.

Aneksi bez saglasnosti Skupštine?

U prijavi u vezi izgradnje Bazara se navodi da je tek po dobijanju upotrebne dozvole krenulo u sačinjavanje aneksa ugovora na koje, kako se navodi, Skupština Glavnog grada nije dala saglasnost, iako je pristanak tog tijela postojao na osnovni ugovor.

Uslijedila je izrada dva aneksa ugovora. Prvim je, navodno, podijeljen sadržaj u objektu tako da je preduzeću „Čelebić” pripalo blizu šest hiljada metara kvadratnih ekskluzivnog poslovnog prostora, a Glavni grad je dobio 6,9 hiljada kvadrata, od čega 5,67 hiljada u vidu parking mjesta i 930 kvadrata zelene pijace.

Sva parking mjesta kasnije su izdata Čelebiću 20.000 eura na godišnjem nivou, koji taj iznos zaradi od samo jednog poslovnog prostora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com