Krivična prijava menadžmentu KAP-a zbog ometanja sindikalnog organizovanja - Volim Podgoricu

Krivična prijava menadžmentu KAP-a zbog ometanja sindikalnog organizovanja

Sindikat Kombinata aluminijuma KAP podnijeće krivičnu prijavu zbog sprječavanja i ometanja sindikalnog organizovanja, ukoliko menadžment kompanije ne ispuni zakonske obaveze i omogući dalje djelovanje te sindikalne organizacije.

Predstavnici Sindikata KAP-a su najavili i da će se obratiti Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kao i drugim domaćim i stranim institucijama, ukoliko stečajni upravnik i menadžment kompanije, u najkraćem roku, ne omoguće uslove za njihov rad, odnosno povratak u sindikalne prostorije i nesmetano obavljanje sindikalnih aktivnosti, prenosi agencija Mina-business.

“Sindikat očekuje da će menadžment ispoštovati mišljenje Ministarstva rada, odnosno da će ispuniti zakonske obaveze i omogućiti dalje djelovanje sindikalne organizacije”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata KAP-a su podsjetili da je menadžment kompanije, u saradnji sa stečajnom upravom, 19. januara prekršio Ustav i sve domaće i međunarodne propise, tako što je iz sindikalnih prostorija iselio sindikalnu arhivu, kancelarijski inventar i osobu koja je obavljala administrativno-tehničke poslove.

“Prema nezvaničnim informacijama Sindikata KAP-a, menadžment će prestati da odbija i sindikalnu članarinu, čime će se onemogućiti dalje sindikalno djelovanje zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata KAP-a smatraju da je to nastavak grubih kršenja sindikalnih sloboda u kompaniji, koje je počelo otkazom predsjedniku sindikalne organizacije u martu prošle godine, zbog zalaganja za ostvarivanje prava zaposlenih na godišnji odmor.

Sindikatu je, kako su dodali, u septemnbru prošle godine onemogućeno unošenje u obračunski sistem KAP-a pozajmica iz Fonda za uzajamnu pomoć i drugih zaduženja članova sindikalne organizacije po osnovu kupovine na odloženo plaćanje.

“Menadžment je na taj način zaposlene uskratio za značajan vid ekonomskih olakšica i tako dodatno ugrozio njihov socijalni status”, naveli su predstavnici Sindikata KAP-a.

Oni su se zbog toga obratili za pomoć Ministarstvu rada, koje je od menadžmenta tražilo izjašnjenje o navodima sindikalne organizacije.

“Stečajna uprava i menadžment su u izjašnjenju naveli niz u zakonu neutemeljenih razloga koji su doveli do bukvalnog izbacivanja Sindikata iz KAP-a”, navodi se u saopštenju.

Sindikat KAP-a je, kako tvrde njegovi predstavnici, u petak dobio mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja, u kojem se navode brojne odredbe zakona, Ustava i međunarodnih propisa, konvencija i direktiva kojim se garantuju sindikalna prava i slobode.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com