TUPONJA: Ne smijemo dozvoliti da neko reketira investitore - Volim Podgoricu

TUPONJA: Ne smijemo dozvoliti da neko reketira investitore

Visina javnog duga, nivo vladavine prava i stvaranje investicionog ambijenta u kojem potencijalni investitori osjećaju pravnu sigurnost za svoj kapital, ali i uspješnost naplate poreza, imaće poseban značaj za ekonomski razvoj Crne Gore u budućem periodu, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja.

U razgovoru za Dnevne novine, Tuponja je kazao da pravila igre moraju biti definisana tako da onemoguće bilo kakve interesne grupe da zarad ličnih interesa opstruiraju, reketiraju ili ucjenjuju realizaciju investicionih projekata.

“Pojednostavljeno rečeno, ključ ekonomskog razvoja je visok nivo vladavine prava. I domaći i strani investitori moraju znati da će ugovori biti dosljedno poštovani, kako od državne administracije, tako i od investitora. Naravno, da bi stvari funkcionisale kako treba, neophodno je da ugovori budu kvalitetno pripremljeni i da su državni interesi valjano pravno zaštićeni”, rekao je Tuponja, čija je partija prošle sedmice omogućila izglasavanje povjerenja vladi premijera Mila Đukanovića i time postala dio nove parlamentarne većine.

On smatra da se u narednom periodu mora strogo kontrolisati rast javnog duga, te da eventualna nova zaduženja treba da budu usmjerena ka investicionim projektima koji otvaraju radna mjesta i povećavaju društveni proizvod.

“Nemamo prostora za eksperimentisanje, potrebni su nam izvjesno uspješni projekti koji, ne samo da će biti samoodrživi, već moraju da ostvaruju dobit kako bismo bili u stanju da uspješno servisiramo dugove iz prethodnog perioda. Uporedo sa ovim, mora se postići daleko veći stepen finansijske discipline na unutrašnjem planu i značajno smanjiti nivo neizmirenih poreskih obaveza. Ne možemo dozvoliti sebi luksuz da se na prihodnoj strani budžeta tolerišu dugovanja koja se mjere stotinama miliona eura”, naglasio je Tuponja.

Porast javnog duga je ono što ga posebno brine kada je u pitanju prognoza kretanja crnogorske ekonomije u ovoj godini.

“Trend rasta se izvjesno nastavlja i u sljedećoj godini. Novi dugovi da bi mogli da platimo stare. To nije rješenje i to nije odgovorno prema generacijama koje dolaze, naprotiv. Naša kreditna zaduženja možemo servisirati samo ako osnažimo privredu. Privreda traži investicije, a one će u značajnijoj mjeri doći samo ako imamo dobar investicioni ambijent koji podrazumijeva zaštićenosti investiranog kapitala kroz visok nivo vladavine prava”, upozorio je Tuponja.

Za stvaranje takvog ambijenta, kako zaključuje Tuponja, potrebne su snažne društvene reforme, a hoće li se i koliko nešto zaista i promijeniti zavisiće od volje onih koji su na vlasti.

Upitna održivost sistema

Upitan koji je događaj obilježio ekonomsku scenu u 2015. godini, Tuponja je kazao da je nesumnjivo najveću ekonomsku težinu imala investicija za auto-put.

“Mislim da kreditno zaduženje za auto-put predstavlja ogroman finansijski teret koji će i te kako uticati, ne samo na rast javnog duga, nego sasvim izvjesno odvesti državu u značajno probijanje mastrihskih kriterijuma u pogledu visine duga u odnosu na BDP. To znači da već ove godine postoji obaveza da uradimo sanacioni plan naših finansija jer se postavlja pitanje održivosti cijelog finansijskog sistema. Dakle, auto-put jeste nešto što je samim svojim gabaritom obilježilo ekonomsku scenu u prošloj godini, ali kao teret koji prijeti da destabilizuje finansijski sistem”, naglasio je Tuponja.

Dobar biznis traži fer uslove

Nedostatak vladavine prava Tuponja vidi i kao glavni razlog za neravnomjeran razvoj sjevera i juga Crne Gore. Potrebno je, kako kaže, previše političke podobnosti da biste na sjeveru bili uspješan privrednik.

“Na sjeveru Crne Gore ne samo da je teško otpočeti neki biznis, već i opstati ako niste dobri sa lokalnom vlašću. Da ne biste bili opstruirani i šikanirani morate ili biti uključeni u politički život ili morate davati podršku vladajućoj strukturi. To nije dobro, tako se ne razvija biznis. Dobar biznis traži regularne i fer uslove, jednakost, zakonitost i sve ono što podrazumijevamo kad kažemo dobar poslovni ambijent, uslove koji su jednaki za sve, nema privilegovanih”, ukazao je Tuponja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com