UZBUNA: SZO proglasila vanredno stanje zbog ZIKA virusa, cio svijet ozbiljno ugrožen - Volim Podgoricu

UZBUNA: SZO proglasila vanredno stanje zbog ZIKA virusa, cio svijet ozbiljno ugrožen

Nakon što je prošle nedjelje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da se Zika virus eksplozivno širi, danas je uslijedilo proglašenje globalne vanredne situacije!

SZO je saopštila da virus zika, koji prenose komarci, predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Svjetski mediji su objavili da je SZO virus Zika stavila u istu kategoriju sa ebolom, kada je međunarodna zabrinutost u pitanju.

Ovo je saopšteno poslije kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

Foto: Wikipedia/Aedes aegypti

Foto: Wikipedia/Aedes aegypti

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije, koji su stručnjaci u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune “ekstremno visok”, iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procjenjuje da bi u Sjevernoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva oboljelih od tog virusa.

Posljednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podsjeća američka agencija.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com