Fond PIO: Više od 3.000 žena obustavilo penziju - Volim Podgoricu

Fond PIO: Više od 3.000 žena obustavilo penziju

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja do sada je donio 3.197 rješenja o obustavi isplate penzija za majke sa troje ili više djece radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu, rekao je Pobjedi direktor Fonda Dušan Perović.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dobilo je čak 20.000 zahtjeva žena koje žele da primaju doživotnu naknadu, što bi značilo da je među njima oko 16 odsto penzionerki. Koliko će od tih 20.000 zahtjeva biti i odobreno još se ne zna, jer je obrada podataka u toku.

Predlagač Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su predviđena ova primanja za majke Aleksandar Damjanović očekivao je da se prijavi samo 5.000 žena.

On tvrdi kako je taj broj danas uvećan zato što je Vlada definisala osnove ko može da koristi naknadu i omogućila da se i penzije mogu zamijeniti za ova primanja.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja počeli su da analiziraju pristigle zahtjeve, a nakon što je Monstat koncem prošle sedmice objavio podatak o prosječnoj neto zaradi za prošlu godinu, koja iznosi 480 eura, izvjesno je koliko novca će morati da se izdvoji za isplate.

Žene sa troje i više djece koje imaju 25 godina radnog staža primaće 70 odsto prosječne neto zarade, odnosno 336 eura, kao i one koje imaju četvoro i više djece, a 15 godina radnog staža. Majke koje su 15 godina na Zavodu za zapošljavanje i imaju troje ili više djece primaće nešto manje, 40 odsto neto zarade 192 eura.

Ministarstvo je bilo opredijelilo samo 13 miliona za isplatu ovih primanja, ali su procijenili da će im, ipak, trebati od 30 do 40 miliona.

Uprkos tome, ovaj resor obećava majkama da neće biti problema u isplatama i da će naknade biti redovne.

Ono što brine Ministarstvo rada i socijalnog staranja jesu sumnje da na sjeveru pojedini građani zloupotrebljavaju Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Pretpostavljaju da mnogi podnose zahtjeve za razvod kako bi zadržali primanja materijalnog obezbjeđenja, ali i stekli pravo na doživotne naknade.

Nakon što se bračni parovi razvedu na sudu, djeca se dodjeljuju ocu, a majka biva rasterećena obaveze da plaća alimentaciju i podnosi prijavu za doživotnu naknadu.

Upravo zbog ovakvih slučajeva ministarka rada Zorica Kovačević razgovarala je sa ministrom pravde Zoranom Pažinom i predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom kako bi riješili problem. Sudovi će zato ispitati da li je bilo manipulacija i biće kažnjeni oni za koje se dokaže da su postupali mimo propisa. Prva naknada za majke biće isplaćena 20. februara.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com