Osniva se firma Mamula, uskoro i glavni projekat - Volim Podgoricu

Osniva se firma Mamula, uskoro i glavni projekat

Prvi sljedeći korak ka ispunjenju obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula je formiranje kompanije “Mamula” sa sjedištem u Herceg Novom, kazala je za Dnevne novine PR savjetnica švajcarske kompanije Orascom na ovom projektu Dragana Bećirović.

Orascom je na 49 godina zakupio ovu atraktivnu lokaciju na ulazu u Bokokotorski zaliv, u čiju rekonstrukciju planira da uloži 15 miliona eura.

Kompanija očekuje potpisivanje dva ugovora sa Morskim dobrom, od kojih se jedan odnosi na pristanište u uvali Mirišta, koj e će biti j avnog karaktera, što su takođe uslovi da bi ugovor stupio na snagu.

“Nakon formiranja kompanije ‘Mamula u saradnji sa i pod nadzorom Uprave za zaštitu spomenika, počećemo izradu glavnog proj ekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Tokom tog procesa ćemo, uz dozvolu Uprave, uraditi i projekat konzervacije. Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na naš zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada stičemo uslov da zatražimo građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci”, pojasnila je Bećirović i dodala da će glavni projekat biti detaljno predstavljen široj javnosti u Herceg Novom.

Kako je istakla Bećirović, koncept Orascoma je u potpunosti u saglasju sa državnom vizijom razvoja Lastavice i Mamule.

“Planiranom restauracijom i konzervacijom dobiće se hotel sa pet zvjezdica sa pratećim sadržajima i muzej antifašističke istorije Bokelja” istakla je Bećirović.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Jedan od uslova je da prije izrade projekta investitor mora uraditi arhitektonska i konzervatorska, kao i istraživanja istorijske dokumentacije, pisanih i drugih izvora. U uslovima je jasno navedeno da je projektom potrebno predvidjeti adekvatnu prezentaciju memorijalne zbirke vezane za zatočeništvo Bokelja u utvrđenju tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

“Mi smo već završili tehničko ispitivanje i analizu trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u B okokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet i tokom izrade glavnog projekta maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike”, objasnila je Bećirović.

Prema njenim rječima, postoji više primjera u svijetu gdje su upravo koncentracioni logori, kampovi a takođe i zatvori pretvarani u hotele i turističke sadržaje. Bivša austrougarska tvrđava, takozvana nacistička Kula smrti, inače slične arhitekture i “vršnjakinja” sa Mamulom, danas je hotel u privatnom vlasništvu Citadel Inn. Čuveni hotelski brend Four Seasons u Istanbulu je otvorio hotel u bivšem zatvoru. Velika Britanija, Norveška, Španija, Švedska, Portugal bilježe pozitivna iskustva pretvaranj a bivših vojnih obj ekata ili spomenika kulture u turističke svrhe.

Uspostavljanje muzeja podrazumijeva uređenjejedne jedinice tako da može da reflektuje istoriju ostrva u oba svjetska rata. To je i sadržano u DSL “Sektor 32”. Međutim, planovi investitora će ići i šire dio muzeja će biti i lobby hotela u kojem će biti izložena dokumenta i predmeti. Takođe, razmatra se i ideja da na odgovarajući način, istorijski predmeti budu izloženi i van prostora muzeja na nekoliko lokacija tvrđave.

“Naš poseban interes bio je da članovima boračkih udruženja, među kojima su i bivši logoraši i njihove porodice, sa posebnim uvažavanjem prema žrtvama ratova na ovoj lokaciji, pojasnimo naš koncept. Predstavnicima SUBNOR-a smo predstavili projekat, oni su ga zvanično i podržali, a vrlo su zainteresovani za saradnju tokom koncipiranja prezentacije muzejske građe”, navela je Bećirović.

2 komentara

  1. I intended to compose you that very little note just to say thanks a lot over again with the beautiful ideas you have shared in this article. It was quite tremendously generous of people like you to convey easily just what many people could have distributed for an ebook to make some profit on their own, specifically considering that you might have done it in case you considered necessary. The guidelines likewise worked to become a good way to understand that someone else have a similar keenness just like my very own to know somewhat more when it comes to this issue. I know there are a lot more fun occasions ahead for those who scan through your website.

  2. My cousin and I had been debating this topic, he is generally looking to show me wrong. Your view on this is fantastic and exactly how I really think. I just sent him this web site to demonstrate him your point of view. After browsing around your site I book-marked and will be back to read your new posts!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com