SVE VIŠE RUDARA KOJI ŽELE DA NAPUSTE FIRMU - Volim Podgoricu

SVE VIŠE RUDARA KOJI ŽELE DA NAPUSTE FIRMU

Za so­ci­jal­ni pro­gram u nik­šić­kim Rud­ni­ci­ma bok­si­ta do ju­če je bi­lo pri­ja­vlje­no oko 240 rad­ni­ka, što je oko 80 od­sto od ukup­nog bro­ja za­po­sle­nih u toj fir­mi. Na plat­noj li­sti Bok­si­ta u tre­nut­ku uvo­đe­nja ste­ča­ja bi­lo je 310 rad­ni­ka ko­ji su od pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci na bi­rou ra­da, gdje na no­vi po­sao tre­nut­no če­ka oko 70 ru­da­ra. Iz sin­di­ka­ta pred­u­ze­ća ka­za­li su ju­če da je ne­dav­no po­če­la is­pla­ta ot­prem­ni­na onim rad­ni­ci­ma ko­ji ne­ma­ju pra­vo na pen­zi­je.
– Od ukup­nog bro­ja pri­ja­vlje­nih za so­ci­jal­ni pro­gram, oko 110 rad­ni­ka Bok­si­ta ko­ji ne­ma­ju uslov za pen­zi­je do­bi­će ot­prem­ni­ne, ko­je je Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja već is­pla­ti­lo za tri­de­se­tak ru­da­ra. Oče­ku­je­mo da će se is­pla­ta u na­red­nim da­ni­ma ubr­za­ti – is­ta­kli su iz sin­di­ka­ta.
So­ci­jal­ni pro­gram za Bok­si­te fi­nan­si­ra dr­ža­va, a ot­prem­ni­ne u za­vi­sno­sti od go­di­na sta­ro­sti rad­ni­ka kre­ću se od šest do 13,3 hi­lja­de eura. U sin­di­ka­tu fir­me na­gla­ša­va­ju da je ru­da­ri­ma ko­ji su ostva­ri­li pen­zi­je po­ve­zan staž od 2009. go­di­ne do ste­ča­ja, a ta­kvih je oko 130, dok osta­li­ma ni­je. Staž za dvi­je go­di­ne ste­ča­ja tre­ba da im po­ve­že ste­čaj­na upra­va, ali od nov­ca ko­ji tre­ba da upla­ti bu­du­ći vla­snik imo­vi­ne Rud­ni­ka, kom­pa­ni­ja Ve­se­li­na Pe­jo­vi­ća Uni­prom me­tal. Imo­vi­nu nik­šić­ke fir­me ku­pi­li su za 5,39 mi­li­o­na eura, od če­ga su do sa­da upla­ti­li 1,5 mi­li­on či­me je ste­čaj­na upra­va is­pla­ti­la za svih 310 rad­ni­ka Bok­si­ta po­tra­ži­va­nja po osno­vu mi­ni­mal­nih pla­ta ko­je su bi­le u pr­vom is­plat­nom re­du.
Rad­ni­ci ko­ji su na bi­rou na­red­nih da­na oče­ku­ju da bu­du po­zva­ni na po­sao, a fir­ma Rud­kop, ko­ju je Pe­jo­vić an­ga­žo­vao za eks­plo­a­ta­ci­ju na ko­pu Za­grad, već je an­ga­žo­va­la njih 25 ko­ji će usko­ro do­bi­ti ugo­vo­re o ra­du, ka­ko je na­ja­vlje­no pred­stav­ni­ci­ma sin­di­ka­ta.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com