AKO IMATE SITNIŠA: Stan u Sutomoru 9.000 eura, kuća u Bijelom Polju 4.280 - Volim Podgoricu

AKO IMATE SITNIŠA: Stan u Sutomoru 9.000 eura, kuća u Bijelom Polju 4.280

Crnogorske banke ne žele da govore o prodaji nekretnina, stanova i kuća koje su oduzele od klijenata koji nijesu vraćali kredite. Bez odgovora je ostalo pitanje Pobjede koliko su stanova i kuća oduzeli posljednjih godina, koliko su uspjeli da prodaju i da li očekuju povećanu tražnju u narednom periodu.

Iz Crnogorske komercijalne banke je saopšteno da su „procijenili da neće odgovarati“ na pitanje o oduzetim nekretninama i prodaji.

Sličan odgovor Pobjeda je dobila i od Hipotekarne banke. Iz NLB Montenegrobanke su samo kratko saopštili da je to poslovna tajna.

Odgovor je jedino poslala Hipo banka, ali bez podataka.

– Hipo Alpe Adria banka, kao i svaka ozbiljna finansijska institucija, već u ranoj fazi pokušava da nađe odgovarajuća rješenja za kredite u kašnjenju, a prodaji i preuzimanju nekretnina pribjegava samo onda kada je to apsolutno neophodno. Sam proces prodaje nekretnina je definisan zakonom i vrlo je transparentan, s obzirom da se uslovi prodaje javno objavljuju saopštili su iz HAAB, navode oni.

Odgovor je Pobjeda dobila i od HETA-e faktoring kompanije koja je otkupila nekretnine koje je HAAB oduzela od klijenata koji nijesu vraćali kredite.

U HETA-i kažu da interesovanja i prodaje nekretnine ima.

– Pogotovo ima interesovanja kada je riječ o kvalitetnim nekretninama, sa značajnim popustom koji je uoči Nove godine ponuđen. Međutim, to je samo dio nekretnina, koje mogu da se pregledaju i na našem sajtu, www.heta.me. Osim ponuđenih stambenih objekata, nudimo i atraktivne placeve, tako da se potencijalni kupci svakako interesuju, svakodnevno, s obzirom da HETA ima dosta nekretnina u ponudi po povoljnim cijenama, saopštili su iz HETA-e i dodaju da ima i pojedinačnih prodaja.

Dinamika prodaje je, kažu oni, u skladu sa našim planovima, imajući u vidu aktuelne prilike na tržištu nekretnina u cijelom regionu, od kojeg ni mi ne možemo da se odvojeno posmatramo.

Iz HETA-e su kazali i da za sada na snazi ostaje diskont koji je ranije ponuđen i koji odražava trenutnu tržišnu ravnotežu.

– Za tako ponuđene nekretnine vjerujemo da postoji tražnja, jer je evidentno da kada je riječ o povoljnim cijenama građani traže šansu da riješe pitanje krova nad glavom, a dostupnost jeftinijeg finansiranja koje najavljuju crnogorske finansijske institucije takođe otvara prostor, smatraju u HETA-e.

Ponude na sajtovima 

Na sajtovima nekih banaka ili njihovih faktoring kompanija objavljene su nekretnine koje su na prodaju, ali u mnogima nema cijena.

Hipotekama banka, recimo, prodaje kuću od 56 kvadrata u Bijelom Polju za 4.280 eura, kuću, zgradu, dvorište u Mojkovcu od 100 kvadrata za 6.276 eura. Najskuplja stambena nekretnina koja se prodaje na ovom sajtu je stambeni prostor u Baru površine 200 kvadrata 357.760 eura, poslovna zgrada 185 kvadrata u Podgorici 251.506 eura, kao i porodična stambena zgrada i njiva u Plavu za 271.740 eura.

Crnogorska komercijalna banka preko OTP faktoring kompanije prodaje apartmane i stambene objekte u Podgorici, Nikšiću, Rožajama, ali ne navode cijene.

Erste banka na sajtu uglavnom nudi zemljište u mnogim opštinama, ali i stan površine 145 kvadrata sa dvorištem površine 480 kvadrata u Danilovgradu za 41.412 eura, kao i poslovni prostor u Beranama površine 35 kvadrata i cijenom od 17.335 eura.

HETA nudi u Sutomoru stan sa pogledom na more od 51 kvadrat za 9.000 eura, stan na Cetinju od 74 kvadrata u potkrovlju za 19.000 eura, najskuplja stambena nekretnina na ovom sajtu je stan u Budvi od 103 kvadrata za 339.900 eura.

Dok banke ne žele da govore o oduzetim stanovima i njihovoj prodaji ni u Centralnoj banci, kako je Pobjedi ranije rečeno, nemaju evidenciju o oduzetim kućama i stanovima.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com