Barani 22 dana udisali zagađen vazduh, u Nikšiću prekoračenja 27 dana - Volim Podgoricu

Barani 22 dana udisali zagađen vazduh, u Nikšiću prekoračenja 27 dana

Iz Agencije najavljuju da će kratkoročne mjere u vidu obezbjeđivanja peleta i briketa za građane Pljevalja biti nastavljene i ove godine

Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić kaže da je osim u Pljevljima i Podgorici, u prethodnom periodu veće zagađenje vazduha zabilježeno i u Baru i Nikšiću. Spahić je u intervjuu našoj Televiziji, odgovarajući na pozive NVO sektora da preseli sjedište Agencije u Pljevlja, rekao da bi bio spreman da to uradi ali da to ne bi vodilo nikuda.

Gust saobraćaj ali i sve veći broj pojedinačnih ložišta glavni su uzroci zagađenja vazduha, tvrdi direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

” 27 dana su bila prekoračenja u Podgorici, 22 dana u Baru i u Nikšiću 27 dana”, kaže Spahić za TV Vijesti.

Zbog teške ekonomske situacije u Crnoj Gori sve veći broj građana odlučuje se za grijanje na drva ili ugalj, pa i u Podgorici preko 50 odsto domaćinstava za ogrijev koristi neobrađeno drvo, pokazuju posljednji podaci Monstata. Spahić kaže da u Agenciji rade sve kako bi povećali svijest građana o značaju obnovljivih izvora energije, ali su i tu limitirani novcem.

” Nema ako se ne riješi na neki način ili grijanje ili alternativna goriva, solarna energija, električna anergija…”

 Koliko je sve to realno ako je prosječna plata 480 eura?

“Pa to je najveći problem, mi jesmo deklarativno ekološka država, ali da bi se riješili svi problemi treba nam milijardu eura. Da li je Crna Gora u situaciji da izdvoji te pare”; pita se Spahić.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i Glavni grad prošle godine potpisali su Plan o kvalitetu vazduha u Podgorici sa mjerama i rokovima do kada bi one trebalo da budu ispunjenje. Spahić kaže da su sve aktivnosti koje su predvidjeli u toku, iako ih iz nevladinog sektora optužuju da ne rade dovoljno na poboljšanju kvaliteta vazduha.

“Dozvola za male zagađivače – to radimo, sprovodimo kampanje non stop, mjerne jedinice-to upravo ovih dana treba da dobijemo, da otvorimo mjernu stanicu u golubovcima otvorićemo.”

Mjere kao što su poboljšanje javnog prevoza, zatvaranje užeg centra grada za automobile, širenje i obnavljanje zelenih površina, mogućnost uvođenja tramvajskog saobraćaja su aktivnosti u domenu gradske vlasti, ističe Spahić. Na pozive aktivista nevladinih organizacija da zbog boljeg uvida u stanje u Pljevljima u taj grad preseli Agenciju Spahić kaže da nema problem sa tim, ali bi se onda morali često seliti.

“Onda kad je loša situacija u Podgorici da me malo vrate ovdje, pa onda u Bar, Nikšić i tako. Nemaju mnogi razumijevanja za ovo što radimo”, kaže Spahić.

Iz Agencije najavljuju da će kratkoročne mjere u vidu obezbjeđivanja peleta i briketa za građane Pljevalja biti nastavljene i ove godine.

 

(vijesti, volimpodgoricu)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com