Džulijan Asanž uskoro na slobodi? - Volim Podgoricu

Džulijan Asanž uskoro na slobodi?

Ujedinjene nacije UN zatražiće oslobađanje osnivača Džulijana Asanža, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru “donio odluku u Asanžovu korist”, javlja BBC.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da će se sjutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

“Ako UN sjutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla”, naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa očekuje da će mu u slučaju da UN odluči da je “nelegalno pritvoren” biti vraćen pasoš i da će se obustaviti pokušaji hapšenja engleske policije.

Osnivač Vikiliksa smatra da će ga Švedska isporučiti SAD gdje bi mogao da ide na sud zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Asanž je podnio tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donijete septembra 2014. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com