I KAMEN BI PROPLAKAO: Dječak ostavljen u bolnici sve muškarce zove tata - Volim Podgoricu

I KAMEN BI PROPLAKAO: Dječak ostavljen u bolnici sve muškarce zove tata

Četvorogodišnjem mališanu iz Kanjiže koji leži duže od godinu dana u Dječjoj bolnici u Novom Sadu jedino društvo su zaposleni u toj ustanovi i druga djeca sa odeljenja, a zbog teške bolesti dane provodi u krevetu.

Kako bolnička pravila nalažu da dijete niko osim porodice ne smije da posjećuje, dečaka M. K. (4) niko ne obilazi. Majke koje su sa svojom djecom ležale u bolnici kažu da se svi rado igraju sa njim i da mu pomažu, ali da on nije ni svjestan ko su mu roditelji.

– Ja sam ljetos otišla u bolnicu da mu odnesem neke stvari. Bila sam s mužem, a mališan koji je prvi put vidio mog muža rekao mu je „tata“ – priča za „Blic“ jedna od majki koja je posjećivala dečaka, dok izvor „Blica“ iz bolnice dodaje da je mališan i druge muškarce koji su ulazili u njegovu sobu oslovljavao sa „tata“.

Dječak je pod stalnim nadzorom ljekara. Imao je nekoliko operacija bubrega, boluje od povišenog šećera i ima glaukom na oku. Zbog teške bolesti, on je često na aparatima, a dane provodi u bolničkom krevetu jer sam teško može da ustane.

Mali bolesnik pati od povišenog šećera i glaukoma na oku, a imao je i nekoliko operacija bubrega

Foto: Privatna arhivaMali bolesnik pati od povišenog šećera i glaukoma na oku, a imao je i nekoliko operacija bubrega

– Imao je nekoliko operacija. U vrijeme jedne od njih i ja sam bila sa svojim djetetom u bolnici. Nije bilo nikoga da mu pomogne, pa sam mu držala bromilu dok su mu uključivali infuziju – kaže majka koja se kasnije ponudila i da ga usvoji.

Ona dodaje da se prema njemu, dok je bila u bolnici, odnosila isto kao prema svom djetetu.

Centar za socijalni rad u Kanjiži, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije roditeljima oduzeo dječaka, pa zato niko od mnogih koji su se javili ne može da pomogne tom dječaku. Međutim, u toj instituciji kažu da neće komentarisati niti odgovoriti na pitanje da li su preduzeli korake da se pomogne mališanu i pronađe staratelj koji će ga paziti.

Mališan je često na aparatima zbog nekoliko operacija bubrega

Foto: Privatna arhivaMališan je često na aparatima zbog nekoliko operacija bubrega

– Pohvalno je koliko ima humanih ljudi koji žele da pomognu, ali apelujem da se ovo prepusti institucijama koje u zakonskim okvirima propisuju ono što je najbolje – izjavila je direktorka centra Timea Barat Kljajić.

Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“ smatra da je centar u Kanjiži trebalo da prepusti slučaj novosadskom centru, koji bi nakon toga trebalo da imenuje privremenog staratelja.

– Dijete je više vremena provelo u bolnici nego kod kuće. Novosadski centar bi mu obezbijedio staratelja koji bi bio blizu i koji bi mogao da posjećuje dečkića kome je to sada najpotrebnije – kaže Ćorićeva i dodaje da je ovo čista povreda roditeljskog prava i zanemarivanje djeteta.

Uz tešku muku dečak M. K. jedva uspeva da ustane

Foto: Privatna arhivaUz tešku muku dječak M. K. jedva uspijeva da ustane

Roditelji razvedeni

Iz Dječje bolnice novinari Blica nisu uspjeli da dobiju zvaničan komentar o tom slučaju, a nezvanično saznaju da se roditelji dječaka nisu odrekli.

– Dijete roditeljima nije oduzeto. Živio je s majkom i očuhom, koji su ga i doveli u bolnicu. Oni imaju još djece i jako teško žive, pa nemaju novca da dolaze u posjete – objašnjava izvor iz bolnice gdje je mališan smešten.

PEDAGOG: DJETETU NEIZOSTAVNO TREBA NJEŽNOST

Jelena Holcer

Foto: PromoJelena Holcer

– Strašno me je pogodila ova priča. Ovaj dječak je u takvom uzrastu da će sigurno imati posledice emotivne i psihološke prirode zbog toga što je ostavljen u bolnici. Čak i da se njegova majka danas pojavi u bolnici, on već trpi posledice toga što je napušten ovih 13 mjeseci. Ljekari su tu da ga liječe, a ne da se igraju i s njim provode vrijeme, da ga pomaze, zagrle i pruže mu nježnost. To je ono što je njemu prijeko potrebno.

Ukoliko dijete nema nježnost i majčinu blizinu, pa je još u bolovima, ono pati na sve moguće načine. Patnja u tom uzrastu pamti se doživotno i može upravljati djetetovim životom kasnije. Ne znam koliko su pametna ta pravila bolnice, da ne dozvoljavaju posjete ljudima koji mu nisu srodnici. Ako oni žele da pomognu, to bi mu mnogo značilo.

Ta neka žena, tuđa majka, bar nakratko bi ga utješila i ublažila mu osjećaj izolovanosti od svijeta. On dugo leži u bolnici i vidi da drugoj djeci dolaze mame i tate, i da djeca odlaze kući. A njemu niti ko dolazi, niti ide svojoj kući, koja je na njega, nažalost, zaboravila – kaže Jelena Holcer, pedagog.

2 komentara

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything this way prior to. So nice to seek out somebody by incorporating original thoughts on this subject. realy we appreciate you beginning this up. this fabulous website is one thing that is needed over the internet, someone after a little originality. useful problem for bringing something new towards the net!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com