Italijani i Rusi istražuju naftu i gas u crnogorskom podmorju - Volim Podgoricu

Italijani i Rusi istražuju naftu i gas u crnogorskom podmorju

Vlada je odobrila koncesiju konzorcijumu koji čine italijanski Eni i ruski Novotek koncesije  za istraživanje  nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Konačnu riječ o koncesiji daće Skupština.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da  je ponuda tog konzorcijuma ocjenjena kao najbolja, posebno ako se imaju u vidu performanse kompanije Eni.

“Vlada je usvojila ugovore o  istraživanju i eksploataciji  ugljovodonika u podmorju.To znači da je završen  tehnički dio pripreme procesa istraživanja. Ugovor ide u Skupštinu na finalno odbrenje i očekujem da  će po usvajanju  ovaj biznis početi u ovoj godini. Očekujem da  Skupština jednoglasno usvoji ugovor i vjerujem da niko neće naći argument da ga ne podrži” rekao je Kavarić danas  nakon sjednice Vlade.

On je objasnio da se konzorcijum Eni-Novatek obavezao da vrši   tri  obavezne i jednu uslužnu bušotinu od čega je jedna na dubini od 6.500 metara.

“Ovo je radni program  koji je u prvom periodu istraživanja  vrijedna 85 miliona eura, a u drugom 12 miliona. To nije obećanje, već je tako definisano ugovorom koji je potkrijepljen bankarskom garancijom na 85 miliona  na cjelokupnu  vrijednost radova” objasnio je Kavarić.

Dodao je da   su obezbijeđene garancije od majki firmi  kao osiguranje u slučaju  eventualne štete, te da je omogućena maksimalna bezbjednost procesa i zadovoljavanja najstrožijih  međunarodnih standarda  u toj oblasti.

Kavarić je naveo da će se ugovor u slučaju kolizije tumačiti u skladu sa  crnogorskim pravom, odnosno da će   u slučaju kolizije između ugovora i zakona važi zakon.

“U slučaju kolizije između crnogorske i engleske verzije važiće crnogorska. Ugovor ne predviđa stabilizacione klauzule , već se na bazi povjerenja ulazi u crnogorski  poslovni ambijent ” rekao je Kavarić.
Ministar je podsjetio da je Vladino učešće definisano zakonom kroz stopu poreza na ugljovodonike od 54 odsto, stopu koncesione nakade za naftu od pet do 12 odsto  i na gas od dva odsto.

(Vijesti)

2 komentara

  1. Nice post. I learn some thing very complicated on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating you just read content off their writers and rehearse a specific thing from their website. I’d would prefer to use some while using content on my small weblog whether or not you do not mind. Natually I’ll provide you with a link on your web weblog. Appreciate your sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com