PODGORICA: U Karveru o djelima Radovana Zogovića 5. februara - Volim Podgoricu

PODGORICA: U Karveru o djelima Radovana Zogovića 5. februara

Knjižara Karver organizuje drugo čitanje iz ciklusa Velikani crnogorske književnosti. Sjutra veče (5. februar/20 sati) u toj podgoričkoj knjižari biće riječi o stvaralaštvu Radovana Zogovića. Njegovu poeziju čitaće glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Varja Đukić.

Zogović je rođen u selu Mašnici u Gornjem Polimlju 1907. godine. Gimnaziju je polazio u Beranama, Peći i Tetovu, a filozofski fakultet u Skopju. Za vrijeme studentskih dana upoznaje se s marksističkom literaturom, ulazi u radnički pokret i postaje komunist. Tokom 1930-ih je, skupa sa Milovanom Đilasom, ispred KPJ jedan od glavnih protagonista polemičkoga sukoba sa Miroslavom Krležom (“sukob na književnoj ljevici”) oko diskursa i estetike suvremene književnosti.

Nakon 1948. svojevoljno se, kao uvjereni marksist i sa simpatijama spram SSSR-a, povukao s visokih dužnosti u Drugoj Jugoslaviji.

Početkom 1960-ih Krleža je, nakon dvije decenije njegove stigmatizacije, prvi objavio njegovu poeziju.

Zogović se, retrospektivno, smatra jednim od najvećih crnogorskih književnika 20. vijeka.

U Podgorici je 2009. štampan Spornik, prvi izbor Zogovićeve poezije nakon njegove smrti, koji je priredio Borislav Jovanović. Matica crnogorska I Pobjeda a.d. , 2012. su objavili knjigu poezije “Žilama za kamen” Radovana Zogovića.

Knjižara Karver pozva sve zainteresovane da sjutra veče dođu i diskutuju o Zogovićevom stvaralaštvu.

(cdm.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com