NBC: U somalijskom avionu vjerovatno bila bomba - Volim Podgoricu

NBC: U somalijskom avionu vjerovatno bila bomba

Eksplozija koja je prinudila somalijski putnički avion da prinudno sleti prije dva dana vjerovatno je izazvana bombom, objavila je večeras američka TV mreža NBC.

“Izgleda da je to bio napad bombom”, izjavio je danas jedan visoko rangirani diplomata blizak istrazi, prenio je NBC.

Ta stanica prenosi i raniju izjavu direktora avio kompanije Daalo Erlajnz, čiji je avion pretrpeo incident, Mohameda Ibrahima Jasina da je bio u kontaktu sa istražiteljima i da je čuo njihove riječi da postoje ostaci eksploziva, ali da ne mogu da budu potpuno sigurni da je riječ o bombi.

Biće potrebno još nekoliko dana dok inicijalni nalazi budu objavljeni, rekao je AP-u Jasin.

NBC navodi i da do sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za eksploziju, ali podsjeća da Somalija već duže vodi borbu protiv terorističke grupe Al Šabab, koja je filijala Al Kaide.

Somalijske vlasti identifikovale su jednog putnika koji je ispao iz aviona i poginuo kada je eksplozija napravila otvor na kabini, dok je letjelica bila na polijetanju sa aerodroma u Mogadišu.

Jedan visoki obavještajni izvor iz somalijske vlade rekao je NBC-u da se vjeruje da žrtva, pedesetpetogodišnji Abdisalam Borleh, nije bio bombaš.

Njegovo tijelo pronađeno je u gradu Jovhar, oko 90 kilometara udaljenog od aerodroma u prijestonici Mogadišu, odakle je poletio Erbas 321 sa 74 putnika.

Avion je bio u penjanju, na visini između četiri i pet kilometara, kada je eksplozija potresla avion, a pretpostavlja se da bi razlika u pritisku bila daleko razarajuća da je letjelica bila na većoj visini.

Američka TV-mreža navodi i da je kapetan Vladimir Vodopivec, uspio da okrene avion i bezbjedno se vrati na polazni aerodrom.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com