Pavlović: Javni servis ignoriše Demokratski front - Volim Podgoricu

Pavlović: Javni servis ignoriše Demokratski front

Demokratski Front nije otkrio “toplu vodu” kada kaže da su izvršna, sudska, zakonodavna vlast  i mediji–ali naglašavamo slobodni mediji politički stubovi savremenog društva, navodi se u otvorenom pismu članice GO Pokreta za promjene Ive Pavlović Javnom servisu.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti: 

Javni servis RTCG je servis svih građana Crne Gore, svi ga jednako finansiraju i ima godišnji budžet veći od budžeta  koji se izdvaja za zadravstvo, ali opet niti je objektivan, niti dozvoljava da se čuje drugačije mišljenje od onog koje je već unaprijed spremljeno u medijskim kuhinjama DPS.

Januar mjesec je bio posvećen izglasavanju  povjerenja aktuelnoj Vladi. Čak dvije emisije OKVIR posvećene su upravo  ovoj temi. Ni u jednoj od te dvije emisije nije gostovao niko iz Demokratskog Fronta, ne zato što mi bojkotujemo rad RTCG već jednostavno zato što nas niko nije zvao.

Ono što je činjenica, jeste sramno manipulisanje kontekstima od strane uredništva što je dodatno pojačavalo političke tenzije. Različita gledanja na proteste i procese koji su pokrenuti, njihova simplifikacija, izvrtanje činjenica nastavljaju se i dalje. Uz to, nije nam dozvoljeno da u emisiji koja govori upravo o našim zahtijevima bilo ko iz Demokratskog Fronta dođe i iskaže svoj stav.

Uredništvu su se konstituenti obraćali više puta tokom novembra i decembra kako bi se omogućilo gostovanje makar jednog predstavnika DF, ali bez ikakvog odgovora.

U jednoj od spomenutih emisija prof Blagota Mitrić je jasno poručio da bi bilo dobro da gostuje i neko iz DF, na šta je voditelj odgovorio da se razmišlja o toj mogućnosti, ali… Dakle, na Javnom servisu je dozvoljeno govoriti o stavovima DF ali bez prisustva predstavnika DF.

Podsjećanja radi, kroz istoriju mediji su bili često instrumentalizovani od strane autokratskih režima zarad lične koristi,  a tom neslavnom nizu se pridružila i RTCG. Uglavnom zbog straha zaposlenih za sopstvenu egzistenciju, pristali su na to da postanu potporni stub Mila Đukanovića i njegovog režima.

Demokratski Front je jasno postavio svoje političke zahtijeve, a jedan od njih je depolitizacija Javnog servisa.  To je jedino moguće smjenom ne samo glavnog  i odgovornog urednika, već direktora i kompletnog menadžmenta.

U zakonu postoji  jasna odredba koja kaže da se može pokrenuti pitanje razrješenja Generalnog direktora ukoliko postoji nezadovoljstvo javnosti njegovim radom. Zato smatramo da se prije svega, u cilju dalje profesionalizacije Javnog servisa mora tražiti prije svega odgovornost i razriješenje Rada Vojvodića i njegovog menadžmenta, pa tek onda da razgovaramo o urednicima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com