Želite da budete srećni na poslu? Ovo su zanimanja koja treba da izaberete - Volim Podgoricu

Želite da budete srećni na poslu? Ovo su zanimanja koja treba da izaberete

Izbor profesije je jedna od najvećih odluka u životu, prije svega zato što na poslu provodite između 40 i 48 sati nedeljno, pod uslovom da imate stalan posao. Ukoliko radite u prosjeku 45 sati nedjeljno, 47 nedjelja godišnje, onda ćete za 25 godina staža imati iza sebe 50.000 radnih sati. Morate priznati da je to veoma velika cifra. Ukoliko želite da uljepšate svoj radni vijek, obavezno izaberite neku od profesija koje donose najviše sreće i zadovoljstva.

Na osnovu istraživanja koje je sproveo Careers and Employability Service pri Univerzitetu u Kentu, došlo se do liste od 5 zanimanja koja su se pokazala kao najinspirativnija i koja se obavljaju uz najveće zadovoljstvo.

1. mjesto: IT stručnjaci

Zaposleni u IT sektoru važe za ubjedljivo najsrećnije. Oni zaista rade posao koji vole i u kom uživaju, ali sa druge strane, veliku ulogu u njihovom zadovoljstvu imaju i visoke zarade, koje su im zagarantovane. Nimalo ne čudi činjenica da su baš IT stručnjaci zauzeli prvo mjesto, jer oni prije svega nisu pod stresom zbog pitanja koje muči sve ostale: „Šta ću da radim ako ostanem bez posla?” Naime, oni uvijek mogu vrlo lako da pronađu posao i, za razliku od drugih profesija, nadređeni ne mogu da ih ucjenjuju otkazom. Naprotiv, oni su skoro uvijek u takvoj poziciji da mogu da biraju kada je posao u pitanju.

2. mjesto: Community menadžeri i dizajneri

Drugo mjesto dijele community menadžeri i grafički dizajneri. Oba zanimanja zahtijevaju kreativnost i praćenje trendova. Community menadžeri provode najviše vremena na društvenim mrežama, koje i u privatnom životu vole da koriste, i zbog toga ovaj posao ne predstavlja za njih nikakvo opterećenje.Dizajneri su zadovoljni dokle god imaju slobodu da pokažu svoju kreativnost. I oni često mogu da biraju posao, jer je dobar dizajn uvijek potreban. Takođe, mogu da unovče svoj talenat, bilo da su zaposleni u nekoj kompaniji ili rade kao freelanceri.

3. mjesto: Farmeri i zdravstveni radnic

Farmeri su dospjeli na treće mesto iako vrlo malo zarađuju. Daleko od gradske galame, oni imaju svoj mir i, u većini slučajeva, slobodu da sami organizuju svoje vrijeme. Rad na otvorenom je veoma ljekovit i savršen za one kojima ovakav stil života nije stran. Zdravstveni radnici imaju jedan od najtežih poslova, koji je stresan i, kod ljudi koji se njime ne bave, ume da izazove gađenje. Ipak, svakodnevno spasavanje života veoma pozitivno utiče na ljude i jednostavno čini da se osjećaju dobro.

4. mjesto:  Preduzetnici

Preduzetnici su zauzeli četvrto mjesto pre svega zato što su sami sebi gazde i nemaju nikoga ko će im govoriti šta i kako treba da rade. Oni imaju tačno određene ciljeve, koje sami postavljaju i zbog toga su maksimalno motivisani. Za razliku od svih ostalih profesija, oni osećaju puno zadovoljstvo koje pruža uspješno obavljen posao. Zarada je takođe jedan od elemenata zbog kojih se preduzetnici nalaze na listi najsrećnijih. Sav uspjeh i napredak firme oni osjećaju u sopstvenom budžetu.

5. mjesto: Profesori

Nema ništa ljepše od rada sa đacima. Iako umije da budu naporan, posao profesora je u isto vrijeme i veoma zabavan i kreativan. Sa druge strane, profesori i nastavnici vole svoj posao, jer doprinose razvoju društva i znaju da je to prava stvar. Prosvetiteljska misija je ono što ih pokreće i to je ključ za njihovo zadovoljstvo. Oni rade sa mladim ljudima i motivišu ih, pa ta pozitivna energija povoljno djeluje i na njih same.

Ukoliko se vaše zanimanje nije našlo na ovoj listi velika je vjerovatnoća da radite posao koji vam ne prija ili vas čini depresivnim. Ako je tako, imajte na umu da u svakom trenutku možete da promijenite profesiju i da počnete da uživate u onome što radite. Nikada nije kasno da započnete školovanje bez obzira na to koliko imate godina, jer za neka od najplaćenijih zanimanja školovanje traje samo godinu dana. Važno je da doneste čvrstu odluku i napravite prve korake ka boljem poslu, koji će vas učiniti srećnijim. Nemojte dozvoliti da vam život prođe u dosadnom ili mučnom poslu. Počnite da radite na sebi i uživajte u svojim radnim danima.

2 komentara

  1. My spouse and i got delighted Raymond could deal with his studies out of the precious recommendations he got out of the blog. It is now and again perplexing to just possibly be offering tactics that many some other people may have been making money from. And we see we have got the blog owner to be grateful to for this. All of the explanations you made, the simple site navigation, the friendships you can aid to instill – it’s all impressive, and it is aiding our son and the family reason why that issue is satisfying, which is certainly pretty indispensable. Many thanks for the whole lot!

  2. Oh my goodness! a fantastic write-up dude. Thank you Nevertheless My business is experiencing problem with ur rss . Don’t know why Can not subscribe to it. Will there be any person acquiring identical rss issue? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com