BUDVANSKI PREDUZETNICI OGORČENI: Poništavaju tender za plaže jer je Branov sin izgubio - Volim Podgoricu

BUDVANSKI PREDUZETNICI OGORČENI: Poništavaju tender za plaže jer je Branov sin izgubio

Jav­ni po­ziv za li­ci­ta­ci­ju za pla­že ko­ji je ras­pi­sa­lo Jav­no pred­u­ze­će za upra­vlja­nje mor­skim do­brom naj­vje­ro­vat­ni­je će bi­ti po­no­vljen jer pla­že na lo­ka­ci­ja­ma u Bu­dvi ni­je­su do­bi­li Mar­ko Gvo­zde­no­vić, sin mi­ni­stra tu­ri­zma Bra­ni­mi­ra Gvo­zde­no­vi­ća, i bi­zni­smen Bran­ko Vu­jo­še­vić, tvr­de po­je­di­ni bu­dvan­ski pred­u­zet­ni­ci ko­ji su pre­da­li do­ku­men­ta­ci­ju za po­me­nu­ti jav­ni po­ziv, prenosi Dan.

Gvo­zde­no­vić je od tih pred­u­zet­ni­ka po­me­nut kao vla­snik „Torč bič kla­ba”, ko­ji se na­la­zi na Slo­ven­skoj pla­ži, a Vu­jo­še­vić je go­di­na­ma za­ku­pac pla­že kod bu­dvan­skog Sta­rog gra­da. Po­nu­de ko­je su do­sta­vi­li fir­ma ko­ja ga­zdu­je kom­plek­som „Torč bič klab” i Vu­jo­še­vić bi­le su, po tvrd­nja­ma po­me­nu­tih pred­u­zet­ni­ka, ni­že od po­nu­da ko­je su do­sta­vi­li pred­u­zet­ni­ci De­jan Ni­ko­lić i Duško Banović, na­kon če­ga je na­go­vi­je­šte­no da će jav­ni po­ziv bi­ti po­no­vljen.

Bu­dva­nin Duško Banović iz­ja­vio je ju­če za „Dan” da ci­je­la cr­no­gor­ska jav­nost tre­ba da po­tra­ži od­go­vor na pi­ta­nje ka­ko je mo­gu­će da sin mi­ni­stra tu­ri­zma i odr­ži­vog raz­vo­ja mo­že da za­u­sta­vi kom­ple­tan jav­ni po­ziv za li­ci­ta­ci­ju za pla­že u Cr­noj Go­ri i do­kle će moć­ni po­je­din­ci su­spen­do­va­ti za­ko­ne ove dr­ža­ve. On je re­kao da u spor­nim de­ša­va­nji­ma oko ovog jav­nog po­zi­va po­seb­no tre­ba is­pi­ta­ti ulo­gu Raj­ka Ma­lo­vi­ća iz Mor­skog do­bra.

Banović je na­ja­vio da će sa advo­ka­ti­ma raz­mo­tri­ti mo­guć­nost da pod­ne­su kri­vič­ne pri­ja­ve zbog ne­za­ko­ni­tih rad­nji ko­je su do­ve­le do po­na­vlja­nja jav­nog po­zi­va za li­ci­ta­ci­ju.

Pro­šle go­di­ne je ob­ja­vlje­no da je Mor­sko do­bro kom­pa­ni­ji Torč plat­forms Mon­te­ne­gro iz­da­lo do­zvo­lu za grad­nju pri­vre­me­nog mon­ta­žnog objek­ta na Slo­ven­skoj pla­ži. Sre­di­nom 2015. go­di­ne, pred­stav­ni­ci bu­dvan­ske opo­zi­ci­je su na sjed­ni­ci lo­kal­ne skup­šti­ne sa­op­šti­li da je taj luk­su­zni kom­pleks, vri­je­dan mi­li­on eura, vla­sni­štvo Mar­ka Gvo­zde­no­vi­ća, si­na mi­ni­stra odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma i funk­ci­o­ne­ra DPS-a Bra­ni­mi­ra Gvo­zde­no­vi­ća.

Iz fir­me ko­ja je osno­va­la Torč plat­forms Mon­te­ne­gro re­a­go­va­li su na te iz­ja­ve od­bor­ni­ka opo­zi­ci­je tvr­de­ći da je vla­snik sto­pro­cent­no bri­tan­ski ka­pi­tal i da oni u sve­mu po­štu­ju za­kon i neo­p­hod­ne pro­ce­du­re.
Gvo­zde­no­vi­će­vo ime se ne po­mi­nje u do­ku­men­ta­ci­ji ve­za­noj za fir­mu Torč plat­forms Mon­te­ne­gro.

Sa­go­vor­ni­ci „Da­na” ka­žu da je Mor­sko do­bro ras­pi­sa­lo jav­ni po­ziv za li­ci­ta­ci­ju za pla­že 30. de­cem­bra 2015. go­di­ne. Pri­tom su iz tog jav­nog pred­u­ze­ća na­ve­li da je za fi­zič­ka li­ca po­treb­na po­tvr­da od Upra­ve lo­kal­nih jav­nih pri­ho­da (Se­kre­ta­ri­jat za fi­nan­si­je Bu­dva) o iz­mi­re­nim po­re­zi­ma i do­pri­no­si­ma iako tu po­tvr­du iz­da­je je­di­no Po­re­ska upra­va Cr­ne Go­re.

Ka­ko je „Torč” odvo­jen od pla­že kao pri­vre­me­ni obje­kat (iako je to tvr­da grad­nja u zo­ni mor­skog do­bra), dvi­je pla­že su spo­ji­li u jed­nu i po­čet­na ci­je­na je bi­la 11.605 eura, ko­li­ko je i iz­li­ci­ta­ra­la fir­ma ko­ja ga­zdu­je tim kom­plek­som. Dru­ga po­nu­da je do­sta­vlje­na od stra­ne De­ja­na Ni­ko­li­ća i iz­no­si­la je 45.000 hi­lja­da eura.

Ipak, od za­vr­šet­ka po­stup­ka do da­nas ni­ko­me ni­šta ni­je do­di­je­lje­no iako su i jed­ni i dru­gi do­sta­vi­li pot­pu­no isto­vjet­nu do­ku­men­ta­ci­ju, a obra­zlo­že­nje je bi­lo da ne­ke po­tvr­de ni­je­su is­prav­ne. Kon­kret­no, po­me­nu­ta je po­tvr­da o iz­mi­re­nju po­re­skog du­ga.
Ni­ko­lić se obra­tio Se­kre­ta­ri­ja­tu za fi­nan­si­je Bu­dve za­htje­vom da mu u pi­sa­noj for­mi od­go­vo­re da li su oni mo­gli iz­da­ti ta­kvu po­tvr­du ili ne. Do­bio je od­go­vor da ni­je­su nad­le­žni i da sa­mo Po­re­ska upra­va iz­da­je po­tvr­de ta­kve vr­ste. Ten­der­ska ko­mi­si­ja, kao i u slu­ča­ju Vu­jo­še­vi­će­ve pla­že, ni­je htje­la da za­klju­či li­ci­ta­ci­ju, tvr­de­ći da tu po­sto­je prav­ne ne­ja­sno­će. Ina­če, Vu­jo­še­vić, bli­ski pri­ja­telj pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, na­la­zi se me­đu op­tu­že­ni­ma za šverc du­va­na u Ita­li­ji.
Na­ši sa­go­vor­ni­ci sma­tra­ju da je lo­gi­čan za­klju­čak ci­je­le ove pri­če da su na­mjer­no na­pra­vlje­ne ru­pe u pro­ce­du­ri da bi po­slo­ve do­bi­le „po­že­ljne po­nu­de”.

Duško Banović ka­že da za­kup­ci na či­ta­voj oba­li ta­ko po­sta­ju ta­o­ci i ko­la­te­ral­na šte­ta Gvo­zde­no­vi­ća, a ovim će, ka­ko sma­tra, bi­ti na­ni­je­ta šte­ta i tu­ri­stič­koj se­zo­ni jer će ten­der tra­ja­ti i po­stu­pak će se odu­ži­ti, pa za­kup­ci ne­će na vri­je­me pri­pre­mi­ti pla­že za tu­ri­ste. M.V.

Od­go­vo­ri ni­je­su sti­gli

Ka­ko bi­smo pro­vje­ri­li na­vo­de da će jav­ni po­ziv za li­ci­ta­ci­ju za pla­že ko­ji je ras­pi­sa­lo Mor­sko do­bro bi­ti obo­ren zbog in­te­re­sa pri­vi­le­go­va­nih po­je­di­na­ca, po­sla­li smo pi­ta­nja tom dr­žav­nom pred­u­ze­ću. Me­đu­tim, od­go­vo­ri ni­je­su sti­gli do za­klju­če­nja ovog bro­ja na­šeg li­sta.
Pi­ta­nja o na­vo­di­ma ve­za­nim za jav­ni po­ziv za li­ci­ta­ci­ju za pla­že upu­će­na su i fir­mi ko­ja ga­zdu­je kom­plek­som „Torč bič klab” u Bu­dvi, ali do za­klju­če­nja ovog bro­ja na­šeg li­sta ni od njih nam ni­je sti­gao od­go­vor.

Bri­sa­li ime na ko­ver­ti

Duško Banović je do­sta­vio fo­to­gra­fi­ju nje­go­ve ko­ver­te na ko­joj je ne­ko iz­bri­sao nje­go­vo ime, a na ten­de­ru su pro­či­ta­li da uče­stvu­je „Lov­ćen ban­ka”. Banović ka­že da se na ko­ver­ti ja­sno vi­di da je to lo­go „Lov­ćen ban­ke”, a ta ko­ver­ta je uze­ta jer je kod nje na­pra­vlje­na ban­kar­ska ga­ran­ci­ja.
–Od ta­da su po­če­le mo­je sum­nje u re­gu­lar­nost ten­de­ra – ka­zao je Banović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com