Najbogatiji klubovi žele igrati vlastitu Super ligu - Volim Podgoricu

Najbogatiji klubovi žele igrati vlastitu Super ligu

“Superliga odvojena od Lige prvaka se rađa. Ili će je voditi UEFA ili neko odvojeno tijelo, jer postoji limit u tome koliko se novca može zaraditi”, rekao je prošlog mjeseca Karl-Heinz Rummenigge, prvi čovjek ECA (kontinentalna asocijacija klubova), ujedno izvršni predsjednik Bayerna iz Minhena.

Stvar je jasna, najveći klubovi žele još atraktivnije takmičenje od sadašnje Lige šampiona, a time i više novca. Žele da bude više međusobnih susreta najatraktivnijih timova (Barcelona, Real, Bayern, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Juventus, PSG, Arsenal…), a manje mečeva protiv timova kakvi su Bate Borisov, Dinamo Zagreb, Astana i slično.

POPUT NBA LIGE U KOŠARCI? Stvar se, čini se, kreće prema nekoj vrsti lige kakva je američka NBA u košarci.

Ipak, odluka još nije definitivno donesena.

Predstavnici UEFA I ECA su otvorili razgovore o novom formatu Lige prvaka, i zasad je odbačena mogućnost da se eventualno novo takmičenje odvija izvan krovne kontinentalne fudbalske asocijacije.

Očekuje se da dogovor bude postignut prije kraja ove godine, jer se promjene mogu izvesti nakon kraja trogodišnjih ciklusa – a ovaj koji sada traje treba završiti sa sezonom 2017./2018.

Prvi potpredsjednik ECA Umberto Gandini je rekao da za realizaciju idealnog formata treba između šest i devet mjeseci, a glavni cilj je takmičenje učiniti atraktivnijim, prenosi BBC. On je dodao i kako još uvijek nema razumijevanja za to da se Liga prvaka mora promijeniti te dodao da u ovoj asocijaciji namjeravaju saslušat sve glavne učesnike takmičenja i predstavnike UEFA u potrazi za najboljim rješenjem.

DIREKTAN PLASMAN ZA NEKE KLUBOVE. Zasad je najrealnije da se prvo određenom broju klubova da pravo na direktan plasman u Ligu prvaka, bez obzira kakav rezultat postignu u domaćem šampionatu.

Na primjer, uzimajući situaciju iz ove godine, a ako bi se takvo pravilo uvelo, Chelsea bi iduću sezonu igrao Ligu prvaka, bez obzira što, recimo, u Premiershipu završi na 10. mjestu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com